Kenal pasti langkah tambah guru lelaki – Harian Metro


MELAKA: Kementerian Pelajaran akan mengenal pasti langkah terbaik untuk meningkatkan jumlah guru lelaki dalam pengambilan ke Institut Pendidikan Guru (IPG) pada masa akan datang bagi mengatasi dominasi gender cikgu wanita selaras dalam usaha bagi melahirkan modal insan berkualiti demi pembangunan negara.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ini berikutan jumlah bakal guru lelaki yang sedang melanjutkan pelajaran di semua 25 IPG di seluruh negara pada tahun ini didapati lebih rendah berbanding wanita dengan nisbah 2:1.
Menurutnya, daripada sejumlah 34,512 bakal guru yang sedang menimba ilmu, kira-kira 22,805 orang adalah wanita, manakala selebihnya lelaki.
“Saya tidak tahu adakah ini sudah suratan takdir atau (menjadi) satu cabaran yang harus kita berikan supaya pelajar (bakal guru) lelaki dan pegawai khas di kementerian (pelajaran) dapat meneliti untuk jangka masa panjang bagi menimbang ratio berkenaan.

“Tugas untuk mendidik anak tidak hanya terletak pada tangan wanita saja, ini penting dalam membentuk sahsiah bagi membangunkan personaliti, akhlak, moral dan pekerti disebabkan kita perlu mempunyai keseimbangan.
“Kerajaan tidak menafikan peranan wanita yang lebih ramai memilih bidang perguruan, tetapi memerlukan peranan lelaki untuk memantapkan institusi pendidikan negara yang berdepan cabaran bagi membentuk modal insan lebih cemerlang pada masa akan datang,” katanya.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s