Wajib lulus Sejarah harus dipandang positif – Utusan Malaysia


Wajib lulus Sejarah harus dipandang positif

KUALA LUMPUR 29 Okt. – Langkah kerajaan menjadikan Sejarah sebagai subjek wajib lulus di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) harus dipandang positif kerana ia bertujuan menjamin kemajuan generasi masa depan.

Tokoh Sejarah, Prof. Emeritus Datuk Dr. Mohd. Taib Osman berkata, jika tiada sebarang langkah diambil untuk meningkatkan pengetahuan sejarah golongan pelajar ketika ini, mungkin akan wujud masyarakat yang sentiasa mengulangi kesilapan sama.

“Jabatan Sejarah Universiti Malaya pernah membuat kajian 20 tahun dulu dan hasilnya sama seperti apa yang didapati hari ini iaitu warganegara buta sejarah.

“Oleh sebab itu kita perlu perubahan, kita tidak mahu lagi membincangkan soal sama 20 tahun akan datang, langkah kerajaan itu perlu diambil positif oleh semua pihak,” katanya ketika di hubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan khas Utusan Malaysia hari ini mengenai ramai golongan muda negara ini yang buta sejarah.

Menurut Mohd. Taib, masalah buta sejarah di kalangan orang muda disebabkan mereka terlepas pandang untuk mengenali diri sendiri kerana sistem pendidikan yang menitikberatkan sains dan teknologi.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Sejarah dan Ketamadunan, Fakulti Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr. Abdul Rahman Tang Abdullah berkata, mentaliti golongan muda yang menganggap Sejarah sebagai ‘pengetahuan asas’ merupakan salah satu punca yang menyebabkan mereka mengabaikan subjek itu.

“Isu buta Sejarah sudah wujud sejak dulu lagi namun tambah memburukkan apabila ramai di kalangan golongan muda hari ini yang menganggap Sejarah sebagai hanya pengetahuan asas dan bukan sebagai subjek Sejarah yang perlu dihayati,” katanya.

Pensyarah Sejarah, Pusat Pengajian Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Datin Dr. Mahani Musa berkata, persepsi mereka yang lebih berminat dengan bidang kejuruteraan serta kedoktoran bahawa sejarah tidak penting juga menjadikan ia semakin dilupakan.

Menurutnya, hasrat kerajaan itu seharusnya diambil berat oleh setiap rakyat agar generasi akan datang tidak lagi buta sejarah lebih-lebih lagi dalam membentuk sejarah bangsa.

Tambahnya, apabila mata pelajaran itu diwajibkan, pelajar akan belajar dengan bersungguh-sungguh dan secara tidak langsung pada masa sama, mereka akan menghayati sejarah.

“Jika tidak, pelajar akan belajar Sejarah sambil lewa dan tidak penting dan kemudian gejala buta sejarah akan terus menular sehingga bila-bila,” katanya.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s