JPN Kelantan sedia bantu calon STPM, SPM jika banjir – Berita Harian


JPN Kelantan sedia bantu calon STPM, SPM jika banjir

2010/11/21

KOTA BHARU: Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan mengarahkan semua calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir gelombang kedua semasa peperiksaan.

Pengarahnya, Hussein Awang, berkata pihaknya telah menyediakan pusat pemindahan untuk dijadikan pusat peperiksaan alternatif jika pusat peperiksaan sedia ada dinaiki air.

“Ini bagi memastikan 43,151 calon yang mengambil kedua-dua peperiksaan di seluruh negeri itu tahun ini tidak terjejas, katanya di sini hari ini.Daripada jumlah itu, 36,738 calon SPM akan menduduki peperiksaan di 274 sekolah yang dijadikan pusat peperiksaan manakala 6,413 calon STPM menduduki peperiksaan di 54 pusat di negeri negeri ini.

Hussein berkata, hasil kajian jabatannya mendapati 35 sekolah di negeri ini dijangka ditenggelami air atau terputus hubungan, termasuk 29 sekolah di bawah pentadbiran Yayasan Islam Kelantan (YIK) melibatkan 2,646 calon SPM, jika berlaku banjir.

“Bagi STPM, sebanyak tujuh sekolah atau tujuh pusat peperiksaan terbabit dengan ancaman banjir sama ada pusat peperiksaan atau jalan menuju ke pusat itu ditenggelami air,” katanya.

Beliau menasihatkan pelajar terbabit supaya menghubungi pengetua atau pihak sekolah apabila kawasan mereka ditenggelami air banjir dan tidak dapat menduduki peperiksaan berkenaan.
Peperiksaan SPM dan STPM di seluruh negara akan bermula Selasa ini dan berakhir 20 Disember. – BERNAMA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s