Elaun guru takmir naik kepada RM100 satu sesi – Berita Harian


Elaun guru takmir naik kepada RM100 satu sesi

2011/02/18

KUALA LUMPUR: Seramai 3,692 guru takmir iaitu guru agama yang mengajar di masjid dan surau di seluruh negara menerima kenaikan elaun sebanyak RM800 sebulan berkuatkuasa bulan lalu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sempena Multaqa Guru Takmir Kebangsaan dan Sambutan Jubli Perak ke-25 Program Takmir Masjid dan Surau di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

Sebelum ini, elaun guru takmir ialah RM480 sebulan atau RM40 bagi setiap sesi dan kini dinaikkan kepada RM100 bagi setiap sesi. Biasanya, guru takmir mengajar lapan sesi pengajian di masjid dan surau.Sebanyak 6,119 masjid dan surau mengadakan 29,333 kelas takmir yang dimanfaatkan 1.5 juta umat Islam di negara ini.

Perdana Menteri, berkata dengan pemberian elaun berkenaan, imej guru takmir dapat ditingkatkan sesuai dengan martabat guru berkenaan yang menyebar dan mengembangkan lagi syiar Islam di negara ini.

Katanya, guru takmir adalah satu kumpulan yang sangat penting dalam membangunkan Islam dan umatnya di negara ini kerana mereka adalah kumpulan yang mengimarahkan dan memakmurkan masjid dan surau.

“Memakmurkan masjid berkait rapat dengan usaha membangunkan insan yang berkualiti sesuai dengan usaha membangunkan umat Islam dan maju selaras dengan proses transformasi yang sedang dilaksanakan kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020,” katanya.
Najib turut mencadangkan supaya program takmir yang diadakan di masjid dan surau diberi pendekatan yang dapat menarik golongan muda menyertainya kerana kini hanya kira-kira lima peratus remaja saja mengikutinya.

“Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) seperti alat multimedia akan dapat mengajak lebih ramai generasi muda menyertai program berkenaan seterusnya dapat menghasilkan modal insan yang sangat diperlukan untuk program transformasi yang dijalankan kerajaan kini,” katanya.

Kajian Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) mendapati 65 peratus peserta program takmir adalah mereka yang berusia 50 tahun dan ke atas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s