Utusan Malaysia alat p&p di sekolah – Utusan Malaysia


TEMERLOH 3 Mac – Pasdec Corporation Berhad (Pasdec) menaja lebih 4,000 naskhah akhbar Utusan Malaysia bagi 35 keluaran sepanjang tahun ini untuk diedarkan kepada lima sekolah di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Mohd. Khairuddin Abdul Manan berkata, tajaan tersebut bermula pada Februari lalu dan diedarkan sebanyak 25 naskhah bagi setiap keluaran kepada sekolah terbabit.

“Tajaan itu adalah sebahagian daripada usaha melaksanakan tanggungjawab sosial korporat Pasdec kepada masyarakat khususnya murid yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

“Para murid boleh memanfaatkan sisipan yang terdapat dalam akhbar berkenaan pada setiap Rabu sebagai rujukan dan ulang kaji di samping memantapkan penguasaan bahasa Melayu,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran penajaan akhbar itu di Sekolah Kebangsaan Paya Pulai di sini hari ini.

Majlis itu dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, Datuk Mohd. Sharkar Shamsuddin.

Turut hadir Pengurus Kanan Pengedaran Jabatan Pemasaran Utusan Melayu (M) Berhad, Hasmadi Hassan dan Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Pulai, Aminuddin Abdul Hamid.

Menurut Mohd. Khairuddin, sebagai syarikat milik kerajaan (GLC), Pasdec sentiasa berusaha memainkan peranan membantu masyarakat terutama yang berkaitan dengan agensi itu.

“Lima sekolah dipilih seperti SK Paya Pulai di Temerloh dan empat sekolah di Kuantan iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Lumpur, SMK Sultanah Hajah Kalsom, SK Bukit Setongkol serta Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Sungai Lembing,” ujarnya.

Dalam pada itu, Aminuddin berkata, sekolahnya bertuah apabila terpilih menerima tajaan akhbar tersebut bagi dimanfaatkan oleh 154 murid yang bakal menduduki UPSR.

“Tajaan akhbar itu akan membantu para guru merangka pembelajaran seterusnya melahirkan murid cemerlang pada peperiksaan penting itu nanti,” katanya.

Katanya, sebelum itu, sekolahnya menggunakan akhbar tersebut khususnya sisipan Akhbar Dalam Pembelajaran (ADaP) bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran (P&P).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s