Muhyiddin bangga pencapaian pelajar – Harian Metro


Muhyiddin bangga pencapaian pelajar

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin merakamkan ucapan tahniah kepada semua pelajar yang merekodkan pencapaian cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 terutama kepada 9,239 pelajar yang mendapat keputusan A dalam semua mata pelajaran.

“Sebagai Menteri Pelajaran saya amat berbangga dengan pencapaian anda. Malah, saya yakin seluruh ahli keluarga, guru dan masyarakat juga berasa bangga.
“Sekalung tahniah kepada semua ibu bapa atas kecemerlangan anak-anak, sesungguhnya dorongan ahli keluarga amat perlu bagi melonjakkan prestasi pelajar,” katanya dalam kenyataan media di sini, semalam.

 

Muhyiddin berkata, kejayaan dan kegagalan seseorang pelajar berkait rapat dengan sikap guru dan keluarga.
Menurutnya, jika seorang pelajar mencatat keputusan cemerlang, sebahagian daripada kejayaan dicapai sudah semestinya hasil titik peluh dan usaha gigih keluarga serta guru.
Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, usaha kerajaan dalam memperkenalkan inisiatif di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan terutama pemberian Bai’ah kepada guru besar, pengetua dan guru-guru juga secara tidak langsung sudah meningkatkan prestasi guru dan pelajar untuk berusaha mencapai kecemerlangan.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s