Hishammuddin beri jaminan kes bunuh murid disiasat terperinci – Berita Harian


Hishammuddin beri jaminan kes bunuh murid disiasat terperinci

2011/04/05

KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi jaminan kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bahawa kes seorang murid sekolah agama di Perlis yang dibelasah sehingga mati akan disiasat dengan telus dan terperinci.

Beliau berkata, arahan sudah dikeluarkan kepada polis supaya melakukan siasatan segera terhadap kes itu dan ia diklasifikasikan sebagai kes bunuh dan semua aspek berkaitan akan disiasat.

Hishammuddin berkata, beliau faham akan kebimbangan Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran apabila ada kes sebegitu yang berlaku sehingga membabitkan kematian.”Saya faham sentimen beliau (Muhyiddin) kerana saya juga pernah memegang jawatan Menteri Pelajaran dan ketika inilah pelbagai pertanyaan muncul dalam hati kita.

“Saya sudah mengarahkan polis menyiasat dan ia akan disiasat sebagai kes jenayah bunuh dan semua yang terbabit akan didakwa selepas siasatan selesai,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri pelancaran Sistem Pemantauan Bandar Selamat oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung, di sini, hari ini.

Hishammuddin berkata, tiada siapa akan terlepas daripada undang-undang terutamanya yang terbabit memukul murid berkenaan sehingga meninggal dunia.

“Kita akan dakwa mereka ini, tiada siapa akan dikecualikan dalam siasatan ini,” katanya.
Saiful Syazani Saiful Sopfidee, 7, meninggal dunia pada 5.40 pagi kelmarin selepas koma sejak Jumaat selepas disyaki dipukul oleh seorang ustaz berumur 26 tahun yang juga penyelia Sekolah Rendah Islam Al-Furqan di Perlis.

Penyelia berkenaan sudah pun ditahan polis, Sabtu lalu. – BERNAMA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s