PBTM kesal kejadian pelajar SM Vokasional dibelasah tiga warden – New Sabah Times


PBTM kesal kejadian pelajar SM Vokasional dibelasah tiga warden

5th April, 2011BEAUFORT: Persatuan Bekas Tentera Darat Malaysia Negeri Sabah (PBTM) melahirkan kekesalan terhadap kejadian pelajar Sekolah Menengah Vokasional yang dibelasah oleh tiga warden yang juga guru sekolah berkenaan.

“Sekalipun pelajar berkenaan melakukan kesalahan warden sewajarnya menggunakan fikiran yang waras menanganinya sejajar dengan status mereka sebagai pendidik,” kata Yang Dipertua Persatuan itu Abd Sanon Hj Sapri.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan akhbar yang disiarkan New Sabah Times pada Isnin.

Sanon berkata kenapa mereka bertindak sedemikian sedangkan sekolah menyediakan peraturan tinggal dalam asrama dan jika pelajar berkenaan melakukan kesalahan itu adalah perkara biasa yang perlu dihadapi dan perlu ditangani dengan bijak.

“Pelajar-pelajar adalah golongan remaja yang masih muda dan sudah tentunya mereka memerlukan bimbingan dan ia merupakan tanggungjawab guru mendidik di sekolah,” tegasnya.

Abd Sanon berkata semua sekolah mempunyai guru kaunseling atau disiplin dan beliau hairan kenapa kes itu tidak dibawa terlebih dahulu kepada guru kaunseling dan seterusnya memanggil para ibu bapa pelajar yang terlibat.

“Pengetua sekolah juga perlu bertanggungjawab untuk memastikan guru-guru di bawah jagaannya berhemah tinggi untuk menangani masalah pelajar dan mereka perlu memastikan guru-guru termasuk warden tidak bertindak agresif,” katanya.

Beliau berkata persatuan ini kesal kerana dalam usaha kerajaan mahu melahirkan masyarakat cemerlang dan penyayang ada pula guru yang menunjukkan contoh yang bertentangan dengan konsep masyarakat penyayang.

“Pelajar adalah aset negara dan merupakan bakal mewarisi negara, oleh itu mereka perlu diberikan didikan dan bimbingan yang sewajarnya,” katanya.

Katanya, persatuan juga akan mengemukakan bantahan terhadap sekolah berkenaan.

Sementara itu Abd Sanon juga melahirkan kekesalan terhadap kes seorang pelajar yang mati didera oleh guru di sebuah negeri di Semenanjung.

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s