Tak mengaku lepas tembakan – Harian Metro


Tak mengaku lepas tembakan

Oleh Suraya Roslan
surayaroslan@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SEREMBAN: Seorang konstabel polis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan melepaskan tembakan sehingga menyebabkan kecederaan remaja berusia 17 tahun di Jalan Jelebu-Pantai, di sini pada tahun lalu.

Tertuduh, Mohd Hakimi Samsul, 20, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di depan Majistret Marsilawati Mohd Shah.
Mengikut kertas pertuduhan, Mohd Hakimi didakwa melepaskan tembakan dengan HK MP5 tanpa alasan yang sah hingga mencederakan Mohd Azizi Azri Azmi. Mohd Hakimi yang bertugas di Balai Polis Rahang didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Jelebu menghala ke Pantai kira-kira jam 3.30 pagi, 8 Mei lalu.

Dia kini yang digantung kerja didakwa mengikut Seksyen 37 Akta Senjata 1960 yang boleh dihukum penjara tidak lebih dua tahun atau denda tidak lebih RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Timbalan Pendakwaraya, Fairuz Shuhada Amran meminta mahkamah mengenakan ikat jamin RM3,000 terhadap tertuduh.
Bagaimanapun, Param Sundram yang mewakili tertuduh memohon mahkamah mengurangkan ikat jamin dengan alasan faktor usia anak guamnya yang muda serta kali pertama dihadapkan ke mahkamah, selain kini digantung kerja manakala bapanya tidak bekerja.

Marsilawati membenarkan tertuduh diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 30 Mei ini sebagai tarikh sebutan semula kes. Sebelum ini akhbar melaporkan, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun cedera ditembak polis kerana dikatakan tidak memberhentikan motosikal yang ditunggangnya selepas diarahkan kereta polis peronda (MPV). Insiden dikatakan bermula di depan pusat beli-belah di Jalan Dato Siamang Gagap apabila kereta peronda dinaiki dua anggota polis mengejar sekumpulan 20 penunggang motosikal, termasuk Mohd Azizi. Kumpulan itu kemudian berpecah dan motosikal ditunggang mangsa dikejar sehingga ke lokasi kejadian. Selepas dikejar sejauh beberapa kilometer, polis melepaskan tembakan amaran, namun satu das tembakan dipercayai tersasar dan terkena perut mangsa yang kemudian ditahan di persimpangan Kampung Ujong Pasir. Ketua Polis negeri, Datuk Osman Salleh dipetik berkata, pihaknya menggantung kerja serta-merta terhadap anggota polis berpangkat konstabel itu kerana melepaskan tembakan tanpa justifikasi. “Kejadian ini dianggap kesalahan menggunakan kuasa dan saya kesal dengan tindakan anggota itu yang menembak tanpa justifikasi ditetapkan Ketua Polis Negara,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s