Kanak-kanak cemerlang jika belajar guna bahasa ibunda: UNESCO – Bernama


Kanak-kanak cemerlang jika belajar guna bahasa ibunda: UNESCO

2011/05/12

PARIS: Kanak-kanak akan cemerlang jika didedahkan dengan pelajaran menggunakan bahasa ibunda khususnya di peringkat rendah, kata Ketua Pengarah UNESCO, Irina Bokova.

Beliau berkata, terdapat bukti menunjukkan kanak-kanak di seluruh dunia seperti di Mexico dan Peru yang mendapat pendidikan peringkat rendah dalam bahasa ibunda akan cemerlang di bilik darjah.

Bercakap kepada wartawan Malaysia di ibu pejabat UNESCO di sini, hari ini, Bokova berkata, sebagai satu dasar, pertubuhan itu sentiasa menggalakkan pengajaran dalam bahasa ibunda khususnya di peringkat rendah dan bagi mata pelajaran yang sukar.

“Saya tahu ianya memerlukan sedikit belanja dan sukar untuk dikendalikan kerana kita perlukan buku teks dan yang lain-lain tetapi mutu pelajaran akan meningkat jika terdapat pembelajaran dalam bahasa ibunda,” katanya.

Bokova memuji kerajaan Malaysia kerana menetapkan satu Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi pendidikan.

Sambil menyifatkan ia sebagai satu perkembangan positif, beliau berkata, NKRA itu akan membantu menjayakan program “pendidikan untuk semua” di Malaysia.

Katanya, ukuran seperti Indeks Prestasi Utama (KPI) amat penting bagi menjamin kecekapan dan kebertanggungjawaban dalam bidang pendidikan.
Bokova berkata, UNESCO sedang membantu beberapa negara menetapkan kaedah pengurusan yang baik bagi bidang pendidikan. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s