Pasukan penyelamat sedih lihat mayat kanak-kanak bertindih – Bernama


Pasukan penyelamat sedih lihat mayat kanak-kanak bertindih

2011/05/24

KAJANG: “Menitis air mata apabila melihat mayat anak-anak ini bertindih antara satu sama lain,” kata anggota bomba Khairul Rizal Hassan.

Beliau yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat Pandan Indah, Kuala Lumpur, berkata apa yang dilihat itu akan menjadi kenangan yang tidak boleh dilupakan sepanjang hidupnya.

“Saya menyertai operasi menyelamat bermula pada hari kejadian lagi, melihat mayat kanak-kanak ini membuatkan hati saya pilu.

“Apatah lagi ada mangsa yang cedera teruk akibat dihempap batu sehingga terpaksa dipotong kakinya,” katanya ketika ditemui di lokasi tanah runtuh di FELCRA Semungkis, Hulu Langat di sini, hari ini.

Beliau berkata, kejadian tanah runtuh ini adalah tragedi yang paling teruk dan menyayat hati sepanjang tahun ini.

“Jika sebelum ini operasi menyelamat yang saya sertai membabitkan mangsa golongan dewasa, tetapi melihat nasib kanak-kanak ini dan bilangan korban yang besar…ia satu perkara yang tidak dapat dilupakan.

“Walaupun sedih ketika itu tetapi sebagai anggota penyelamat kita perlu bersikap profesional dan perlu menjalankan tugas sehingga selesai,” katanya yang bertugas sebagai anggota bomba selama 16 tahun.
Bagi Penolong Pengarah Kanan Jabatan Kerja Raya (JKR) Kuala Lumpur, Dr Che Hassandi Abdullah, perasaan sedih mengenai tragedi itu menyelubungi jiwanya sehingga hari ini.

“Walaupun tugas menyelamat dipikul oleh anggota bomba, tetapi pasukan kami turut bekerjasama dengan mereka sejak hari pertama kejadian lagi.

“Sedih sangat apabila melihat kanak-kanak menjadi korban di depan mata kita sendiri dan kejadian itu tidak akan dapat saya lupakan sampai bila-bila,” katanya.

Sementara itu, pelakon, Tengku Sarina Tengku Muzani atau lebih dikenali sebagai Kuna, berkata tragedi yang menimpa anak-anak yatim itu membuka hatinya untuk datang dan melihat sendiri keadaan lokasi kejadian yang meragut 16 nyawa.

“Saya datang ke sini bersama rakan-rakan, saya bersimpati dengan keadaan mereka dan dengan itu saya juga datang untuk melawat anak-anak yang terselamat serta memberi sedikit sumbangan peribadi kepada mereka,” katanya yang turut berkunjung ke Lembah Azwen Resort yang menjadi tempat perlindungan sementara bagi 24 kanak-kanak yang terselamat. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s