‘Jangan tunggang langgang’ bimbing remaja, mat rempit – Berita Harian


‘Jangan tunggang langgang’ bimbing remaja, mat rempit

2011/06/19

KUALA TERENGGANU: Program kempen ‘Tunggang…, Jangan tunggang langgang’ mendekati penunggang motosikal remaja khususnya mat rempit di seluruh negara yang dikendalikan Ride It Right (RIR) Management Sdn Bhd, peringkat Terengganu selama dua hari berlangsung di Dataran Shahbandar yang berakhir semalam.

Dataran Shahbandar yang menjadi lokasi kelapan program tajaan UMW Pennzoil Distibutors Sdn Bhd dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kerajaan Terengganu, menarik ribuan penunggang remaja di seluruh negeri itu untuk menyaksikan pelbagai pameran termasuk pertunjukan menunggang motosikal daripada PDRM, cara memandu motosikal secara selamat di jalan raya, pertandingan motosikal cantik dan perhimpunan motosikal kuasa besar.

Sebelum ini tujuh lokasi seperti di Padang Kota Lama, Pulau Pinang; Kuantan, Pahang; Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka, Melaka; Kangar, Perlis; Ipoh, Perak; Alor Star Kedah dan Putrajaya sudah diadakan program itu. Program berkenaan akan berlangsung di seluruh negara membabitkan 13 lokasi dengan lokasi terakhir di Litar Lumba Motosikal Sepang dijangka berlangsung Oktober ini.

Sempena program itu yang berlangsung selama dua hari, pelbagai pameran agensi penguatkuasaan seperti PDRM, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan Giat MARA diadakan.

Ketua Operasi RIR, Fadzil Ibrahim, berkata program anjuran Pertubuhan Kebajikan 1Malaysia yang dikendalikan RIR sebagai tanggungjawab sosial yang
ditumpukan kepada penunggang motosikal remaja dan mat rempit ke arah mengubah masa depan mereka supaya lebih cemerlang khususnya dalam bidang sukan permotoran, sekali gus bagi melahirkan pelumba motosikal Cub Prix profesional.

Katanya, menerusi program ini, RIR menjemput seramai mungkin penunggang motosikal remaja dan mat rempit di negeri ini menyaksikan program yang dijalankan dan mereka juga berpeluang menjadi ahli RIR.
Menerusi program itu RIR juga membawa tiga bekas juara lumba motosikal Cub Prix negara, iaitu Azlizan Tambi, Efendi Yusoff dan Yasser Said yang menunjukkan cara menunggang motosikal dengan betul di litar lumba dan bagaimana menjadi seorang juara kepada peminat lumba motosikal di sini.
Ketiga-tiga mereka adalah ikon RIR sepanjang program berkenaan berlangsung di seluruh negara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s