Helah duda jerat gadis Orang Asli – Harian Metro


Helah duda jerat gadis Orang Asli

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

TAMPIN: Jijik apabila seorang duda berusia 40 tahun tergamak menggunakan agama sebagai helah untuk memerangkap seorang gadis Orang Asli sebelum bertindak merogolnya.

Difahamkan, gadis berusia 15 tahun itu dari sebuah Kampung Orang Asli Raub, Pahang, dijanjikan duda berkenaan untuk diberi kemewahan jika bersetuju menukar agama dan mengahwininya. Bagaimanapun, apa yang berlaku adalah sebaliknya apabila gadis berkenaan dipercayai dirogol lelaki berkenaan sebelum upacara pengislaman dan akad nikahnya berlangsung di Gemencheh, di sini. Menurut sumber, kerana percaya janji manis duda berkenaan gadis itu sanggup meninggalkan ibu bapanya untuk mengikut lelaki berkenaan ke Kampung Batang Rokan, Gemencheh. “Gadis malang itu rela dirinya dirogol sebanyak dua kali, pertama pada awal pagi 15 Jun lalu dan berulang sekali lagi pada 17 Jun waktu yang sama dalam rumah lelaki berkenaan,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam. Sumber berkata, rahsia perbuatan duda yang pernah berkahwin dua kali itu dan mempunyai dua anak perempuan berusia 17 serta 20 tahun terbongkar apabila ibu bapa mangsa datang ke rumah lelaki berkenaan selepas anak mereka hilang. “Gadis berkenaan yang tidak pulang ke rumah selama lima hari menghubungi ibu bapanya menceritakan kejadian yang menimpanya sebelum ibu bapanya datang mengambilnya dan membuat laporan polis,” katanya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Wooi Kooi Cheang mengesahkan menerima laporan kes itu.
“Kami sudah menahan lelaki berkenaan yang bekerja sebagai pemandu jentolak di rumahnya pada 21 Jun lalu, kira-kira jam 2 petang,” katanya. Beliau berkata, lelaki itu kini ditahan reman selama tujuh hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s