Ibu tunggal dera anak didenda RM34,000 – Bernama


Ibu tunggal dera anak didenda RM34,000

2011/06/27

KUALA LUMPUR: Seorang ibu tunggal didenda RM34,000 oleh Mahkamah Majistret di sini terhadap tiga pertuduhan mendera anak kandung lelakinya berusia lapan tahun pada November tahun lalu.

Majistret Zaki Asyraf Zubir menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Lai Sok Ping, 37, menukar pengakuan bersalah terhadap semua pertuduhan itu.

Sekiranya gagal membayar denda, tertuduh boleh dipenjarkan setahun bagi setiap pertuduhan yang dihadapinya.

Pada prosiding pagi tadi, tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan itu. Bagaimanapun tertuduh menukar pengakuan bersalahnya pada sebelah petang.

Bagi pertuduhan pertama, Lai dikenakan denda RM15,000 kerana merotan kedua-dua paha Tham Ming Tong sebanyak enam kali di bilik rumahnya di No.18A, Jalan Klang off Jalan Sungai Besi, di sini, pada 10.30 malam, 27 November 2010.

Wanita itu yang bekerja sebagai promoter jualan, turut dikenakan denda RM15,000 kerana meletakkan kedua-dua tangan anaknya itu di atas api dapur, pada masa, tarikh dan tempat yang sama.

Bagi dua pertuduhan itu, Lai didakwa mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah seksyen yang sama yang memperuntukan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda maksimum RM20,000, jika sabit kesalahan.
Atas tuduhan ketiga, Lai turut didenda RM4,000 kerana membiarkan kanak-kanak tersebut tanpa pengawasan mengikut Seksyen 33 Akta Kanak-Kanak 2001, yang memperuntukan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun, jika sabit kesalahan.

Lai diwakili oleh peguam Wan Azmir Wan Majid manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Siti Hajar Alias. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s