AS hantar 300 guru – Bernama


AS hantar 300 guru

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

WASHINGTON: Kira-kira 300 lepasan ijazah rakyat Amerika Syarikat akan berkhidmat secara sukarela di sekolah terpilih di Malaysia termasuk kawasan luar bandar bagi meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar mulai tahun depan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, inisiatif itu akan dilaksanakan di bawah program Sistem Pengajaran Inggeris Fulbright yang dipersetujui antara kerajaan Malaysia dan pentadbiran Amerika Syarikat.
Muhyiddin berkata, dalam pertemuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama tahun lalu, sudah dicadangkan supaya program ala Peace Corps dibawa ke Malaysia bertujuan membantu meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris.

 

Susulan itu, Muhyiddin berkata beliau sendiri mengadakan banyak perbincangan termasuk di peringkat kementerian dan kedutaan dan selepas pertemuannya dengan Setiausaha Negara AS Hillary Clinton di Kuala Lumpur dan Washington, sudah diputuskan program pengajaran Bahasa Inggeris diteruskan, tetapi bukan ala Peace Corps sebaliknya program Fulbright.
Bercakap kepada wartawan Malaysia sempena lawatan kerja empat hari beliau ke Washington bermula Ahad, Muhyiddin berkata, beliau dimaklumkan pegawai kanan pentadbiran AS yang ditemui pada lawatannya kali ini bahawa 50 peserta program Fulbright akan dihantar ke Malaysia buat permulaan pada awal tahun depan.
Beliau berkata, peserta program Fulbright akan terbabit dalam pengajaran Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah yang akan dilaksanakan dalam kaedah yang inovatif serta menyeronokkan.

 

 

“Kita nak reka program yang menyeronokkan dan menokok tambah daripada program sedia ada supaya pelajar lebih berminat bertutur dalam bahasa Inggeris,” katanya.
Katanya, kehadiran peserta program Fulbright tidak akan mengakibatkan perubahan jadual waktu.-Bernama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s