Remaja dikerat sebelum dibakar – Utusan Malaysia


Remaja dikerat sebelum dibakar

Tempat mangsa dibakar berhampiran tanah perkuburan Hindu di Masai, Johor Bahru, semalam.

 

JOHOR BAHRU 4 Julai – Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun ditemui mati dalam keadaan tragis, dipercayai dibunuh sebelum mayatnya dikerat dan dibakar di dua lokasi berasingan semalam.

Nurrahayu Qomarodin yang mendapat taraf penduduk tetap (PR) dilaporkan hilang dari rumah sejak 18 Jun lalu oleh ibu bapanya yang mengusaha kantin di sebuah kuari di Masai.

Bagaimanapun, petang semalam, polis menemui petunjuk bahawa mayat remaja itu dibakar di dua lokasi berasingan iaitu di Sungai Tiram dan Tanah Perkuburan Hindu di Masai bertujuan untuk menghilangkan bukti.

Ketika ditemui, mayat mangsa hanya tinggal cebisan rambut, baju dan selipar di tanah perkuburan berkenaan antara pukul 4 dan 5 petang.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Supritendan Roslan Zainuddin berkata, berdasarkan laporan saksi, mangsa dikatakan dibawa lari oleh seorang lelaki pada hari kejadian dan sejak itu tidak pulang ke rumah keluarganya.

“Pihak polis yang menjalankan siasatan kemudian mendapat maklumat daripada orang awam yang menemui cebisan rambut, baju dan selipar di sebuah tanah perkuburan Hindu di Masai.

“Berdasarkan siasatan kes ini, kita percaya kesemua barang bukti konsisten dengan kes kehilangan mangsa,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Susulan penemuan cebisan mayat tersebut, menurut Roslan, pihaknya menahan seorang pengawal keselamatan berusia 46 tahun yang bertugas di kuari tempat bapa mangsa mengusahakan kantin.

Katanya, suspek ditahan ketika cuba bersembunyi di sebuah kawasan semak di Ulu Tiram di sini, petang semalam.

“Suspek dipercayai pernah melihat mangsa di tempat kerjanya sedang mengira wang tunai. Bagaimanapun, punca sebenar mangsa dilarikan sebelum dibunuh masih disiasat dan sehingga kini kami masih menunggu hasil ujian patologi ke atas cebisan mayat mangsa,” katanya.

Katanya, pemeriksaan lanjut mendapati, suspek mempunyai lapan rekod jenayah lampau termasuk melarikan orang, pecah rumah dan mendatangkan kecederaan.

Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan suspek kini ditahan reman selama seminggu bermula semalam dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Sultan Ismail untuk bedah siasat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s