Pengawal didakwa bunuh, bakar – Utusan Malaysia


Pengawal didakwa bunuh, bakar

 

Oleh AZIZI MAJID
pengarang@utusan.com.my

 

D. KALAISELVAN dibawa ke Mahkamah Majistret Johor Bahru, semalam.

 

JOHOR BAHRU 15 Julai – Seorang pengawal keselamatan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan membunuh pelajar berusia 16 tahun, Nur Rahayu Qomarodin yang mayatnya ditemui dikerat dan dibakar di dua lokasi berasingan di Masai dekat sini.

D. Kalaiselvan, 46, didakwa membunuh Nur Rahayu di ladang kelapa sawit Sungai Masai, Jalan Masai-Kong Kong, Masai di sini di antara pukul 2.30 pagi dan 2.50 pagi, 18 Jun lalu.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Lelaki itu hanya menganggukkan kepala tanda faham selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa dalam bahasa Tamil di hadapan Majistret Hafizah Johor Arif Johor.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Iskandar Ahmad manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Keluarga mangsa turut melantik Khairul Azwad Sariman sebagai peguam pemerhati bagi mewakili mereka.

Hafizah menetapkan 20 September ini untuk sebutan kes, sementara menunggu laporan kimia dan bedah siasat ke atas mangsa diserahkan kepada pihak pendakwaan.

Utusan Malaysia baru-baru ini melaporkan Nur Rahayu ditemui mati dalam keadaan tragis, dipercayai dibunuh sebelum mayatnya yang dikerat dan dibakar ditemui di dua lokasi berasingan pada 3 Julai lalu.

Nur Rahayu yang mendapat taraf penduduk tetap (PR) dilaporkan hilang dari rumah pada 18 Jun lalu oleh ibu bapanya yang mengusahakan kantin di sebuah kuari di Masai.

Polis yang menjalankan siasatan menemui cebisan rambut, baju dan selipar dipercayai milik mangsa di dua lokasi berasingan iaitu di Sungai Tiram dan Tanah Perkuburan Hindu di Masai.

Susulan penemuan cebisan mayat tersebut polis menahan seorang pengawal keselamatan yang bertugas di kuari tempat bapa mangsa mengusahakan kantin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s