‘Saya takut dipukul!’ – Harian Metro


‘Saya takut dipukul!’

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Kasdi Ali
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

IPOH: “Saya takut kena pukul!” Itu reaksi spontan seorang kanak-kanak berusia 11 tahun apabila ditanya mengapa berlegar mengutip derma daripada orang ramai yang menjamu selera di sebuah restoran.

Kanak-kanak terbabit yang berkemeja, berkopiah sambil membawa beg sandang menunjukkan wajah cemas sebaik ditanyakan asal-usul serta individu yang mengarahkannya mengutip derma sekitar kawasan Gunung Rapat di sini.
Penduduk, Mohd Azman Ghazali, 45, berkata, dia mula mencurigai kehadiran kanak-kanak itu yang dilihat menjadi ‘pengemis’ tetap di kawasan itu sejak lebih seminggu lalu.

 

Katanya, dia mengesyaki sesuatu tidak kena apabila kanak-kanak sama kerap muncul pada waktu petang hingga lewat malam di sekitar stesen minyak dan restoran di situ.
“Kanak-kanak itu menunjukkan cakera padat (CD) nasyid atau minyak angin yang didakwa dijual bagi membiayai rumah anak yatim di Kedah kepada pelanggan restoran yang dihampiri.
“Bagaimanapun CD dan minyak angin itu hanya ‘modal’ untuk meraih simpati orang ramai menyumbang derma tanpa banyak bertanya,” katanya ketika ditemui wartawan, semalam.

 

 

Bagaimanapun, dia mula sangsi dan mengesyaki kanak-kanak itu diperguna sindiket tertentu berikutan kanak-kanak lain turut meminta derma dengan taktik sama di sekitar Ipoh.
“Agak malang apabila kanak-kanak yang masih mentah ini dipergunakan untuk meraih wang dengan mengorbankan alam persekolahan selain terpaksa berdiri berjam-jam di hadapan bank sambil mengharap simpati orang ramai.

 

“Jika mereka tidak mampu memelihara atau menjaga anak malang atau yatim ini, mereka sepatutnya diserahkan kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang mampu memberi bantuan sewajarnya,” katanya.
Sementara itu, Pengarah JKM Perak, Chong Phaik Kee berkata, pihaknya memandang serius kes budak sekolah meminta derma. dan sumbangan.
Sehubungan itu, beliau berharap masyarakat bekerjasama menyalurkan segera sebarang maklumat mengenai kegiatan terbabit atau kehadiran kanak-kanak di kawasan mereka kepada pihaknya dan agensi berkaitan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s