Terperangkap 12 jam – Harian Metro


Terperangkap 12 jam

Oleh Zul Ikhwan Muhammad
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

ENDAU: Lima sekeluarga berdepan pengalaman menakutkan apabila terperangkap di kawasan berbatu berhampiran Pantai Teluk Gorek di sini, kelmarin, selama kira-kira 12 jam berikutan laluan digunakan untuk memancing dinaiki air pasang.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, Yahya Din, 50, anaknya, Hamzah, 6, saudara Yahya, Zainudin Nawi, 55, Lina, 20-an dan seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun dikenali sebagai Man, dikatakan keluar dari chalet penginapan mereka dan menuju kawasan berbatu di teluk itu.
Bagaimanapun, semua lima sekeluarga itu difahamkan tidak dapat pulang disebabkan laluan yang digunakan dinaiki air pasang menyebabkan mereka terpaksa menunggu dengan penuh debaran sebelum diselamatkan pasukan penyelamat, kira-kira 12 jam kemudian.

 

Anak Zainudin, Mohd Ridzuan 23, berkata sebelum kejadian bapanya memberitahu mahu keluar memancing di kawasan berbatu berhampiran teluk berkenaan yang boleh dilalui melalui pesisir pantai ketika air surut.
Katanya, mereka beranggapan tempat itu selamat dan tidak menghalang kemahuan bapanya itu sambil terus berehat di chalet yang disewa di kawasan berhampiran.
“Bagaimanapun, hingga jam 7 malam kelmarin, bapa dan empat lagi ahli keluarga tidak pulang menyebabkan kami risaukan keselamatan mereka.

 

 

“Kami cuba menghubungi mereka menggunakan telefon bimbit tetapi gagal, sebelum berbincang dengan keluarga.
“Kira-kira jam 10 malam, kami mengambil keputusan membuat laporan polis serta memaklumkan kepada bomba dan penyelamat mengenai kehilangan mereka selepas usaha menjejaki mereka gagal,” katanya.

 

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Endau, Pegawai Bomba Kanan II Sulong Khaled berkata, sebaik menerima laporan mengenai kejadian itu, tujuh anggotanya dikerahkan ke lokasi untuk mengesan mangsa.
“Bagaimanapun, kami menghadapi kesukaran menghampiri kawasan berbatu dan mangsa dipercayai terperangkap kerana air pasang dan ombak kuat.
“Selain itu, kawasan itu berbatu dan kami bimbang ia membahayakan nyawa penyelamat sekiranya bot yang digunakan merempuh batu,” katanya.
Menurutnya, operasi mencari dan menyelamat dijalankan dengan kerjasama polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) serta penduduk kampung, sebelum semua lima mangsa ditemui dalam keadaan lemah dan kesejukan di atas batu di hujung kawasan teluk pada kira-kira pukul 1 pagi tadi (semalam),” katanya.
Katanya, pasukan penyelamat berjaya membawa keluar semua mangsa pada kira-kira jam 3 pagi semalam, sebelum diberikan rawatan oleh pasukan paramedik dari Klinik Kesihatan Endau di pantai berhampiran.
Turut menunggu di pantai ialah Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mohd Nor Rasid serta beberapa pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Mersing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s