Jenayah curi motosikal babitkan pelajar meningkat – Harian Metro


Jenayah curi motosikal babitkan pelajar meningkat

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

TEMERLOH: Polis Diraja Malaysia (PDRM) bimbang dengan peningkatan kadar jenayah membabitkan kegiatan mencuri motosikal dan rogol yang dilakukan pelajar sekolah seluruh negeri.

Justeru, PDRM berpendapat usaha membentuk disiplin remaja terutama pelajar sekolah perlu dipertingkatkan dalam usaha membendung kegiatan itu.
Ketua Polis Pahang, Datuk Sarifuddin Ab Ghani, berkata statistik menunjukkan 1,115 kes curi motosikal dilaporkan berlaku dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini berbanding 1,034 kes pada tahun lalu manakala kes rogol tahun ini mencatatkan 133 kes berbanding 112 kes pada 2010.

 

Katanya, peningkatan kes jenayah curi motosikal dan rogol disebabkan kurangnya ilmu agama pada pelakunya.
“PDRM akan berusaha membanteras kegiatan itu supaya tidak berleluasa dan pelajar perlu dididik dengan pelbagai ilmu pengetahuan. Oleh itu, PDRM akan meningkatkan peranan dan tugas anggota sebagai pegawai perhubungan sekolah bertujuan mendekati pelajar dan warga pendidik.
“Saya yakin pendekatan ini mampu mengurangkan kegiatan jenayah terutama membabitkan pelajar sekolah,” katanya.

 

 

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program kemasyarakatan bersama Shell di Jalan Batu Satu, Temerloh-Mentakab, kelmarin.
Beliau berkata, PDRM akan menganjurkan program kemasyarakatan dalam usaha memberi kesedaran kepada penduduk bagi membantu menangani jenayah di kawasan masing-masing.

 

“Penduduk mempunyai peranan dan tanggungjawab melaporkan kegiatan jenayah kepada polis dengan kadar segera supaya anggotanya boleh bertindak mengesan dan menangkap penjenayah.
“Pihak polis juga akan meminta bantuan serta kerjasama institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institut pengajian tinggi swasta (IPTS) untuk meningkatkan lagi tahap disiplin penuntut mereka,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s