Sediakan keperluan anak yatim – TPM – Utusan Malaysia


Sediakan keperluan anak yatim – TPM

 

Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

 

Muhyiddin Yassin merasmikan kempen Secupak Budi Sepenuh Hati di Bukit Kiara, Kuala Lumpur, semalam. Turut kelihatan Syed Abdul Jabbar Syed Hassan (belakang kiri), Chua Tee Yong dan Pengarah Urusan Bernas, Bakry Hamzah. – UTUSAN/AHMAD ZAKKI JILAN

 

KUALA LUMPUR 28 Julai – Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan swasta diminta terus membantu kerajaan meningkatkan sosioekonomi negara terutama dalam aspek kebajikan iaitu menyediakan makanan, kediaman dan pelajaran kepada golongan kurang berkemampuan khususnya anak-anak yatim.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, dasar kerajaan sedia ada sememangnya memberi perhatian kepada golongan anak yatim dan kurang bernasib baik tanpa mengira agama dan bangsa.

Kata beliau, sejak empat tahun lepas, kerajaan memperuntukkan RM63.3 juta kepada rumah kanak-kanak kurang bernasib baik kendalian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) selain menyalurkan geran berjumlah RM39.7 juta kepada pusat jagaan kanak-kanak kelolaan NGO.

“Kerajaan yakin antara 21,449 kanak-kanak yang telah mendapat manfaat daripada bantuan ini, ramai yang akan berjaya mencapai cita-cita, malah kemungkinan besar menjadi pemimpin negara kelak.

“Keprihatinan atas kebajikan generasi muda itu sangat penting kerana mereka juga terangkum dalam generasi yang akan menentukan masa depan negara,” katanya berucap merasmikan kempen ‘Secupak Budi Sepenuh Hati’ di sini, hari ini.

Program kemasyarakatan Padiberas Nasional Berhad (Bernas) itu bertujuan membantu anak-anak yatim pelbagai kaum dan agama di seluruh negara.

Melalui kempen itu, Bernas akan menyumbang 25 gram beras bagi pembelian setiap pek 10 kilogram dari mana-mana kedai di seluruh negara dan akan disalurkan kepada rumah-rumah anak yatim yang terpilih.

Menurut Muhyiddin, kerajaan prihatin dan sedar bahawa dengan bantuan yang sesuai serta dorongan, kanak-kanak kurang bernasib baik boleh berjaya dalam pelajaran dan memenuhi aspirasi menjadi remaja yang bertanggungjawab dan warganegara yang maju.

Pada masa sama, katanya, kerajaan bertanggungjawab mengukuhkan dasar dan undang-undang bagi memastikan persekitaran negara terpelihara daripada anasir yang boleh menggugat kemakmuran dan perpaduan rakyat serta kemajuan ekonomi.

Dengan persekitaran yang kondusif itu kata beliau, sektor korporat dan swasta berpeluang meningkatkan keuntungan syarikat seterusnya berkongsi melalui pelbagai kempen dan aktiviti kebajikan untuk golongan kurang bernasib baik.

“Menjadi harapan kerajaan agar usaha meningkatkan sosioekonomi itu turut didukung oleh pihak swasta dan NGO dalam agenda meningkatkan kebajikan golongan kurang berkemampuan. Ia terutama anak-anak yatim yang sangat memerlukan bantuan terutama makanan, kediaman dan pelajaran,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s