Api emosi – Harian Metro


Api emosi

Oleh Siti Nadirah Hafidzin
nadirah@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

JOHOR BAHRU: Sesi pertemuan antara ibu bapa pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda (SMKBBU) dengan pengurusan sekolah berkaitan dakwaan anak mereka digari serta dilayan ala banduan, semalam, tegang.

Majlis berkenaan turut dihadiri Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMKBBU yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Semerang, Datuk Samsol Bari Jamali, Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor A Ghani dan Pengarah Penjara Kluang, Senior Asisten Komisioner, Roslan Mohamed.
Pertemuan itu dilakukan selepas 33 pelajar SMKBBU mendakwa didera ketika menyertai kem motivasi di Penjara Kluang bermula petang Jumaat hingga Ahad lalu.

 

Pertemuan bermula jam 9.30 pagi dan berakhir tiga jam kemudian, segelintir ibu bapa pelajar terbabit nyata gagal mengawal emosi masing-masing apabila memaki-hamun selain bertindak agresif menghentak meja tanda tidak puas hati.
Ia dijalankan bagi mencapai jalan penyelesaian terbaik itu pada mulanya gagal dikawal kerana 13 keluarga yang hadir tidak mahu memberi peluang kepada pengurusan sekolah memberi penjelasan berkaitan isu terbabit.
Keadaan beransur tenang selepas Mohd Nor dan Roslan memberi jaminan melakukan siasatan terperinci dalam tempoh terdekat sebelum mengambil tindakan kepada individu atau pihak berkaitan sekiranya mereka didapati bersalah.

 

 

Mohd Nor yang ditemui selepas pertemuan itu berkata, pihaknya tidak bercadang menghentikan program ‘Price Of Freedom’ berkenaan, namun bersedia melakukan proses memperbaiki pengisian dan modul sekiranya terdapat kekurangan.
“Kami juga sedia mendengar dan menerima sebarang teguran daripada mana-mana pihak berkaitan permasalahan yang timbul bagi bersama-sama mencapai keputusan adil kepada semua.

 

“Jabatan Pelajaran mengamalkan sikap terbuka dan kita sedia memberi ruang mengadakan perbincangan dengan pihak berkaitan bagi mencari jalan penyelesaian.
“Jika terbukti dakwaan itu benar, kita tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas terhadap kakitangan atau guru terbabit,” katanya.
Sementara itu, Roslan berkata, sejak awal tahun ini, enam sekolah di seluruh negeri ini termasuk SMKBBU menghantar pelajar mengikuti program motivasi terbabit.
“Bagaimanapun, kami tidak menerima sebarang aduan berkaitan salah laku atau keganasan yang didakwa dilakukan kakitangan saya melainkan kes ini,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s