Guru tertoreh kepala pelajar ketika bergelut – Bernama


Guru tertoreh kepala pelajar ketika bergelut

2011/08/04

KUALA TERENGGANU: Seorang pelajar tingkatan dua sebuah sekolah menengah di Marang cedera di kepala selepas tertoreh pisau yang dipegang seorang guru dalam kejadian tengah hari semalam.

Akibat kejadian pada jam 12 tengah hari itu, Mohd Hafirza Mujahid menerima lima jahitan di sebelah kiri kepalanya, manakala guru berusia 55 tahun tersebut ditahan polis kira-kira 12 jam kemudian.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K Manoharan, berkata kejadian dipercayai berlaku apabila pelajar itu melanggar arahan guru lelaki terbabit yang tidak membenarkannya keluar kelas ketika dia sedang mengajar.

“Berang dengan perbuatan pelajar itu guru terbabit menjejaki Mohd Hafirza sambil tangannya memegang sebilah pisau kecil,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

“Guru itu akhirnya menjumpai pelajar berkenaan di sebuah kelas lain dan ketika cuba menarik tangan pelajar tersebut untuk kembali ke kelas, berlaku sedikit pergelutan menyebabkan pisau yang dipegang guru itu secara tidak sengaja telah tertoreh kepala pelajar terbabit,” katanya.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

Sementara itu, ibu mangsa Zawiyah Ibrahim, 49, yang ditemui pemberita berkata, beliau kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh guru terbabit.
“Kalau boleh, saya tidak mahu lagi ustaz terbabit mengajar di sekolah berkenaan kerana risau peristwa yang terjadi kepada anak saya akan berulang kepada pelajar lain,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s