Kerajaan Diminta Dakwa Dalang Paksa Kanak-Kanak Kutip Derma – Bernama


Kerajaan Diminta Dakwa Dalang Paksa Kanak-Kanak Kutip Derma

TAWAU: Pergerakan Wanita Umno Bahagian Kalabakan menggesa kerajaan supaya menghukum dalang yang memperalat kanak-kanak untuk mengutip derma di tempat awam.

Ketuanya Datuk Hamisa Samat berkata kerajaan mesti lebih tegas menangani isu berkenaan memandangkan kegiatan itu sudah berterusan sekian lama tanpa tindakanberkesan pihak berkuasa bagi membendungnya.

“Masalah ini adalah masalah nasional kerana kes mempergunakan kanak-kanak bagi mengutip derma atas nama sekolah agama, pusat tahfiz dan rumah anak-anakyatim berlaku di seluruh negara termasuk di Sabah ini.

“Kebanyakan anak-anak ini berkeliaran di pusat beli belah, di kaki lima dengan membawa tabung berlabelkan nama sekolah agama, pusat tahfiz dan rumahanak-anak yatim, yang kita tidak tahu betul atau tidak kewujudannya.

“Kita percaya pihak tidak bertanggungjawab ini berani berbuat demikian kerana tidak ada tindakan berkesan yang diambil terhadap mereka,” katanyaselepas majlis penyerahan bantuaan di perkarangan Masjid Aman, Kampung Tanjung Batu Tengah, di sini.

Pada majlis berkenaan Hamisa, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Tanjung Batu, menyerahkan bantuan Pusat Zakat Sabah sebanyak RM200setiap seorang kepada 20 orang golongan fakir miskin, mualaf dan balu.

Menurut Hamisa langkah tegas seperti tindakan mahkamah berkenaan perlu diambil sebagai amaran kepada pihak tidak bertanggungjawab berkenaan bahawaperbuatana itu salah di sini undang-undang.

Beliau menyambut baik kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bahawa kementerian itu akanbekerjasama dengan polis bagi menangani isu kanak-kanak yang dieksploitasi untuk mengutip dana di tempat awam menerusi Akta Kanak-Kanak 2001.

Hamisa berkata dalang kegiatan itu bukan sahaja mengabaikan kebajikan kanak-kanak berkenaan tetapi menyebabkan kanak-kanak itu tidak mendapat pendidikan sewajarnya kerana masa mereka dihabiskan untuk mengutip derma. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s