Pujuk bawa lari – Harian Metro


Pujuk bawa lari

Oleh Mohd Husni Mohd Noor
mhusni@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

IPOH: Seorang gadis berusia 17 tahun dipercayai ‘diculik’ seorang lelaki misteri yang dikenalinya melalui laman sosial facebook, beberapa minggu lalu.

Seri Najwa Ferda Hasan, dipercayai dipujuk lelaki berkenaan supaya melarikan diri selepas suspek turut menghubungi telefon bimbit mangsa sebanyak 134 kali.
Ibu mangsa, Seri Wangi Mokhtar, 42, berkata, anaknya yang menuntut di tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar hilang sebaik keluar ke sekolah kira-kira jam 6.45 pagi, Khamis minggu lalu, dengan berpakaian sukan, selain membawa komputer riba.

 

“Beberapa saksi mendakwa melihat Najwa menaiki skuter merah ditunggang seorang lelaki di hentian bas berhadapan Sekolah Kebangsaan Tualang Sekah, Kampar.
“Mereka memberitahu ada seorang lelaki menaiki skuter itu mengambil anak saya di hentian bas berkenaan dan membawanya menghala ke jalan utama Ipoh-Kampar,” katanya.
Seri berkata, kehilangan anaknya itu amat misteri berikutan mereka sekeluarga tidak berselisih faham dengannya.

 

 

Menurutnya, dia mula menyedari kehilangan Najwa selepas mendapati anaknya itu tidak pulang ke rumah sehingga waktu berbuka puasa malah usaha menghubungi telefon bimbit anaknya itu gagal.
“Saya cuba menelefonnya beberapa kali namun tiada jawapan. Malah, saya juga berusaha menjejakinya menerusi facebook, namun statusnya tidak aktif. Saya amat risaukan keselamatannya kerana Najwa tidak pernah bersikap begini,” katanya.

 

Seri Wangi yang kini menetap di Rancangan Perumahan Tersusun Tualang Sekah, Malim Nawar berkata, naluri keibuannya kuat merasakan ada seseorang melarikan Najwa.
“Saya tidak fikir anak saya melarikan diri kerana kelakuannya pada hari kejadian seperti mahu ke sekolah. Malah kad pengenalannya masih berada dalam simpanan saya. “Dia sentiasa memaklumkan kepada saya jika ingin ke mana-mana. Berdasarkan siasatan, ada seorang lelaki menghubungi telefon bimbitnya sebanyak 134 kali sebelum Najwa didapati lesap,” katanya.
Seri Wangi berkata, laporan polis berhubung kehilangan anaknya sudah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kampar pada jam 10.45 Khamis lalu.
Beliau merayu mereka yang mempunyai sebarang maklumat mengenai Najwa segera menghubunginya di talian 017-59999137 atau menghantarnya ke balai polis berdekatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s