Keracunan berlaku dalam tempoh 8 jam – Harian Metro


Keracunan berlaku dalam tempoh 8 jam

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: “Kebiasaannya, keracunan makanan berlaku dalam tempoh lapan jam selepas memakan makanan yang tercemar dan kadang-kadang hanya dalam tempoh dua hingga tiga jam saja jika keadaan seseorang mangsa itu sudah terlalu kritikal.

“Tanda-tandanya termasuk rasa mual, muntah, cirit-birit, pening kepala serta gangguan perut,” kata Pengarah Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Razak Lajis.
Razak berkata, masyarakat sering kali didedahkan dan mendengar mengenai bahaya keracunan makanan malah kematian berpunca daripada kes ini turut dilaporkan di media massa.

 

Katanya, masalah ini boleh berlaku di mana-mana, pada bila-bila masa saja dan bukannya hanya terjadi atau menjadi isu hangat setiap kali tibanya Ramadan.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai seorang murid, Nurdini Mohamad Ali, 11, yang meninggal dunia Isnin lalu selepas menikmati juadah berbuka puasa dibelikan bapanya di sebuah bazar Ramadan berdekatan rumahnya di Taman Seri Mewah dekat Meru, Klang.
“Antara punca keracunan makanan ialah kemunculan bakteria dalam makanan, akibat proses penyediaan makanan yang kotor, makanan tidak dimasak dengan sempurna dan makanan yang terdedah kepada persekitaran,” katanya.

 

 

“Dalam kes kanak-kanak itu, Jabatan Kesihatan perlu membuat siasatan terperinci seperti mengambil sampel dan melakukan ujian ke atas semua bahan makanan didakwa menjadi punca kematiannya,” katanya.
Menurutnya, orang ramai sukar mengenal pasti sama ada makanan itu sudah tercemar atau tidak tapi seharusnya bijak memilih tempat makan dengan melihat keadaan persekitaran setempat.

 

Sekiranya ia terdedah kerana peniaga tidak menutup makanan itu, potensi jangkitan kuman atau makanan itu dihinggapi bakteria amat besar.
“Memang diakui, di zaman kini akibat kekangan masa, orang ramai lebih mudah memilih untuk membeli makanan di luar saja tetapi sebaiknya saya nasihatkan agar mereka memasak sendiri di rumah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s