Polis siasat dakwaan remaja cedera dibaling topi keledar – Utusan


Polis siasat dakwaan remaja cedera dibaling topi keledar

ALOR SETAR 11 Ogos – Polis telah membuka kertas siasatan untuk menyiasat dakwaan seorang remaja yang kini koma selepas dibaling dengan topi keledar oleh dua anggota polis sewaktu menjalankan rondaan di Kampung Felcra Lubuk Sireh, Chuping di Perlis pada Sabtu lalu.

Pemangku Ketua Polis Perlis, Supritendan Mohd. Nashir Ya berkata, siasatan tersebut dibuat mengikut Seksyen 338 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan melalui perbuatan yang membahayakan nyawa manusia.

“Setakat ini kita menerima tiga laporan mengenai kes ini iaitu satu daripada bapa remaja tersebut, satu laporan daripada dua anggota polis yang dikatakan membaling topi keledar kepada remaja ini dan satu lagi laporan diterima daripada polis bahagian trafik.

“Kami sedang mengumpul keterangan semua saksi kes ini sebelum membuat rumusan mengenai kes tersebut,” katanya ketika ditemui selepas melawat Muhammad Solihin Che Kassim, 14, di Hospital Sultanah Bahiyah di sini hari ini.

Bapa Muhammad Solihin, Che Kassim Darus, 41, mendakwa anaknya itu cedera parah di kepala akibat terkena topi keledar yang dibaling oleh anggota polis sewaktu menjalankan rondaan kira-kira pukul 9.40 malam, Sabtu lalu.

Remaja itu yang tidak bersekolah itu terjatuh daripada motosikal yang ditungganginya dan kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi HSB di sini setelah dipindahkan dari Hospital Tuanku Fauziah, Kangar kira-kira 2 pagi semalam.

Menurut Mohd. Nashir, dia difahamkan kejadian itu berlaku apabila dua anggota polis yang sedang melakukan rondaan di kawasan itu mendapati remaja ini bersama seorang rakannya menunggang motosikal (secara berasingan) tanpa memakai topi keledar.

“Kedua-dua motosikal yang ditunggangi oleh remaja tersebut dan rakannya dalam keadaan laju dan apabila sampai di tempat kejadian, mangsa dikatakan terlanggar topi keledar yang dipegang oleh seorang anggota polis yang berada di situ menyebabkan dia hilang kawalan dan terbabas,” katanya.

Tegasnya, pihak polis akan berlaku adil dan telus dalam penyiasatan kes tersebut serta tidak akan menyembunyikan apa-apa daripada orang awam.

“Anggota polis yang didakwa terlibat dalam kejadian itu masih bertugas dan polis akan mengambil tindakan tegas sekiranya terbukti kesalahan itu berpunca daripada pihak kami.

“Sehubungan itu, saya minta supaya perkara ini tidak disensasikan, biar kita siasat seadil mungkin,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s