Kerajaan sasar tingkat 50% capaian Eduwebtv – Bernama


Kerajaan sasar tingkat 50% capaian Eduwebtv

15/08/2011 3:07pm

 

KLANG 15 Ogos — Kementerian Pelajaran menyasarkan program EduwebTV mampu mencapai peningkatan 50 peratus capaian (internet) dari rumah menjelang hujung tahun ini menerusi pemberian komputer riba 1Malaysia kepada golongan pelajar di negara ini.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr. Mohd. Puad Zakarshi berkata, program EduwebTV yang diperkenalkan kementerian itu pada 1 Mac 2008 untuk melahirkan generasi celik IT mempunyai purata 500,000 capaian sebulan dengan 33 peratus daripada capaian itu adalah dari rumah.

Beliau berkata, golongan pelajar yang menerima komputer riba 1Malaysia itu digalakkan menggunakan kemudahan yang diberikan dengan melayari program EduwebTV yang telah memberi kesan dalam membantu murid untuk meneruskan pelajaran mereka dari rumah masing-masing.

“Sejajar dengan objektif kerajaan memberikan komputer riba 1Malaysia ini, golongan pelajar boleh memanfaatkannya untuk kemudahan pembelajaran dengan mengikuti program EduwebTV yang mempunyai lapan saluran dan 3,185 rancangan,” katanya dalam sidang media selepas Majlis penyerahan 667 unit komputer riba 1Malaysia kepada 12 buah sekolah di Parlimen Kapar di sini hari ini. — Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s