Permohonan guru gagal sebab bidang kuasa – Bernama


Permohonan guru gagal sebab bidang kuasa

15/08/2011 6:49pm

 

PUTRAJAYA — Cubaan bekas guru muzik memohon Mahkamah Persekutuan di sini untuk menyemak keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes jenayahnya, ternyata sia-sia.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Hakim Besar Malaya Tan Sri Arifin Zakaria sebulat suara memutuskan mahkamah itu tidak mempunyai kuasa untuk menyemak keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak permohonan Abdul Wahid Mohd. Haneepa mendapatkan lanjutan masa bagi memfailkan petisyen rayuan.

Beliau berkata, Mahkamah Persekutuan hanya mempunyai kuasa untuk menyemak keputusannya sendiri.

Arifin yang bersidang bersama-sama Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen, Tan Sri Md Raus Sharif dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Abdul Wahid, 44, dijatuhi hukuman penjara 15 tahun oleh Mahkamah Tinggi Kuantan kerana dua tuduhan mencabul pelajar berusia 14 tahun ketika kejadian dan satu tuduhan, memaksa pelajar itu melakukan seks oral di bilik muzik sekolahnya antara hujung Mac 2007 dan April 2007.

Dia kemudian memfailkan notis rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan itu tetapi gagal untuk memfailkan petisyen rayuan dalam tempoh yang ditetapkan. — Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s