UPSI bantu bina sekolah di Kemboja – Bernama


UPSI bantu bina sekolah di Kemboja

15/08/2011 3:39pm

 

KOTA BHARU — Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjong Malim, Perak akan membantu dalam pembinaan sekolah kepada penduduk Islam Melayu Champa di Wilayah Kampongcham, Kemboja.

Pengerusinya, Tan Sri Abi Musa Asa’ari Mohamed Nor berkata keputusan itu dibuat jawatankuasa pengurusan universiti semasa lawatan rombongannya ke negara itu, yang pernah bergolak dalam kancah peperangan saudara baru-baru ini.

Abi Musa yang juga Pengerusi Lembaga Tabung Haji berkata UPSI amat bersimpati dengan penduduk di perkampungan Islam dan Melayu Champa itu, yang rata-rata miskin.

“Hasil lawatan kami mendapati mereka ternyata mengharapkan simpati bantuan daripada masyarakat luar negara termasuk Malaysia. Justeru, UPSI bersetuju menghulurkan bantuan dalam bentuk membina bangunan sekolah rakyat di perkampungan itu,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata, kos bagi pembinaan itu dianggarkan bernilai RM180,000 di samping bantuan lain termasuk kepakaran dalam bidang pendidikan di peringkat sekolah rendah.

Tambahnya, sekumpulan tenaga pengajar dari sebuah sekolah di perkampungan negara itu dibawa khas ke Kuala Lumpur untuk membolehkan mereka mempelajari ilmu mendidik pelajar peringkat rendah.

 

“Program itu diadakan dengan kerjasama Proton di Tanjong Malim,” katanya.

Beliau berkata, UPSI akan memantau bagi memastikan program itu menepati matlamat dan kumpulan sasaran demi semangat kemanusiaan sejagat. — Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s