Belajar melalui YouTube untuk hasilkan video – Utusan


Belajar melalui YouTube untuk hasilkan video

JUARA kategori sekolah menengah, Lee Shan Shan (kiri) dan Lee Ching Ching bersama Irdina Hani Muh Rasli dan Muhd. Ikmal Hakimi (kanan) yang menjuarai kategori sekolah rendah selepas majlis penyampaian hadiah Pertandingan Kreatif Sains dan Matematik peringkat kebangsaan 2011 di Hotel Shangri La, Putrajaya, semalam.

 

PUTRAJAYA 16 Ogos – Baru berusia sembilan dan 11 tahun tetapi Irdina Hani Muhammad Rasli dan abangnya, Muhammad Ikmal Hakimi Muhammad Rasli sudah mampu menghasilkan sebuah video klip berkonsepkan sains dan matematik.

Bukan itu sahaja, video klip yang dihasilkan oleh murid Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Chung Hua, Sarawak itu juga berjaya meraih tempat pertama dalam pertandingan Kreatif Sains dan Matematik Kebangsaan 2001 anjuran Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM).

Lebih menarik, adik beradik itu tidak pernah mendapat pendidikan formal untuk menghasilkan video sama ada di sekolah atau melalui kelas video. Sebaliknya hanya belajar melalui video tutorial YouTube sejak setahun yang lalu.

Menurut Muhammad Ikmal, dia dan adiknya menghasilkan video klip tersebut sendiri dan hanya sesekali mendapat tunjuk ajar ibu bapanya serta guru di sekolah.

Katanya, cabaran paling besar adalah kesukaran untuk mendapatkan bahan bacaan dan rujukan sains dan matematik di sekolah serta keadaan komputer yang uzur.

“Untuk menghasilkan video ini kami mengambil masa selama tiga hari disebabkan kesuntukan masa kerana tarikh tutup penyertaan yang sudah hampir tamat.

“Namun, hasil dorongan dan galakan ibu bapa, guru dan rakan sekolah, kami akhirnya berjaya menghasilkan video itu dengan menggunakan perisian Adobe After Effects,” katanya kepada pemberita sambil ditemani bapanya, Muhammad Rasli Mohd. Rais di sini, hari ini.

Selaku juara, adik beradik itu membawa pulang wang tunai RM15,000, trofi dan sijil penyertaan, manakala pihak sekolah pula menerima wang tunai RM10,000.

Hadiah kepada para pemenang disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pertandingan yang diadakan selama dua bulan bermula 5 April dan berakhir pada 15 Jun lalu itu dibahagikan kepada dua kategori iaitu sekolah rendah dan sekolah menengah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s