Jabatan agama perlu siasat – Metro


Jabatan agama perlu siasat

Oleh Muhammad Apendy Issahak
apendy@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Penyebaran agama lain terhadap murid beragama Islam melalui kelas tuisyen jelas salah dan pihak berkuasa terutama jabatan agama Islam negeri perlu menyiasat perkara itu dengan teliti.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menegaskan perkara itu dan meminta ibu bapa yang mengetahui jika terdapat guru atau guru tuisyen yang cuba menyebarkan agama lain kepada anak mereka supaya melaporkannya dengan segera.
Menurutnya, berhubung dakwaan terdapat kegiatan penyebaran agama lain terhadap murid sekolah di Jalan Klang Lama, selepas dilakukan, beliau dimaklumkan kelas tuisyen itu diadakan di luar sekolah dan bukannya anjuran pihak sekolah.

 

“Saya dimaklumkan kes ini bukan berlaku di sekolah tetapi di luar iaitu mungkin ibu bapa yang mengambil guru untuk tuisyen anak mereka, namun apa pun kita akan pantau perkara ini. Apa yang lebih penting, ibu bapa perlu memantau rapat jika aduan itu disampaikan anak dan mereka perlu disiasat supaya dapat tahu perkara sebenar.
“Sepatutnya hal sebegini tidak boleh dilakukan. Kita ada undang-undang dan enakmen tertentu yang ada hubungkait larangan penyebaran agama lain kepada masyarakat Islam sama ada di Wilayah Persekutuan atau negeri lain,” katanya selepas Majlis Penghargaan dan Ramah Mesra Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Maktab PDRM Cheras, di sini, semalam.
Katanya, jika perkara sedemikian berlaku, ibu bapa bertanggungjawab untuk memantau keadaan dan jika benar, mereka boleh membuat laporan kepada pihak jabatan agama negeri dan pihak berkenaan perlu terus membuat siasatan yang seharusnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s