Capai impian – Metro


Capai impian

Oleh Mohd Husni Mohd Noor
mhusni@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KAMUNTING: penderitaan akibat penyakit barah tulang yang ditanggung seorang remaja perempuan sejak dua tahun lalu seolah-olah ‘sembuh’ seketika apabila dia berpeluang memenuhi impiannya untuk berbual dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak, di kediamannya di sini pagi semalam.

Bagi Nurul Atikah Bazilah Samsudin, 14, dia tidak dapat menggambarkan rasa seronoknya apabila hajatnya itu berjaya direalisasikan sebaik dapat berbual menerusi telefon selama lima minit dengan idolanya itu.
Anak bongsu daripada tiga beradik itu berdepan saat kritikal dalam hidupnya apabila doktor mengesahkan penyakit barah dialaminya sudah merebak ke semua bahagian tulang termasuk organ dalamannya sehingga dia terpaksa bergantung pada mesin pernafasan dan rawatan rapi sepanjang masa.

 

Malah, anak pasangan Che Tom Osman, 45, dan Samsudin Abdullah, 50, itu terlantar di atas katil sejak tiga minggu lalu selain susut berat badan dan mula hilang selera makan.
Episod sedih Nurul Atikah bermula apabila dia disahkan menghidap barah berkenaan selepas tiba-tiba terjatuh dan pengsan di hadapan rumahnya dua tahun lalu sebelum terpaksa menjalani lebih 10 kali pembedahan dan rawatan kimoterapi di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur.
Semalam, Persatuan Impian Kanak-Kanak Malaysia (CWS), sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkaitan kanak-kanak berjaya merealisasikan impian terakhir remaja berkenaan.

 

 

Malah, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir turut hadir bagi menyaksikan detik gembira remaja itu meluangkan masa berbual dengan Perdana Menteri.
Butir perbualan antara Nurul Atikah dan Perdana Menteri juga sempat didengari oleh kira-kira 30 tetamu yang hadir di rumah remaja berkenaan sebaik fungsi pembesar suara telefon diaktifkan.

 

Nurul Atikah berkata, dia sudah lama memasang impian untuk berjumpa dengan Perdana Menteri kerana kagum dengan pemimpin utama negara itu.
“Perdana Menteri ada bertanyakan keadaan penyakit saya, malah dia juga meminta saya supaya banyak bersabar. Saya juga sempat bertanyakan khabarnya sebelum mengakhiri perbualan dengan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri.
“Biarpun tidak dapat berbual lama, saya berasa seronok kerana impian itu berjaya ditunaikan,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Taman Mewah di sini, semalam.
Katanya, dia juga mendoakan supaya Perdana Menteri cepat sembuh daripada penyakit lutut yang dihadapi.
Sementara itu, Che Tom berkata, Nurul Atikah mempunyai banyak impian yang antaranya ialah mahu berjumpa dengan Perdana Menteri.
“Sejak dari kecil, dia selalu memberitahu saya mengenai impiannya itu. Pada mulanya, saya bingung juga untuk memenuhi impiannya itu, namun doktor pakar yang merawatnya, Profesor Dr Wan Ariffin Abdullah yang juga Pakar Perunding Pediatrik PPUM mengesyorkan kepada saya menghubungi CWS.
“Nurul Atikah pernah menyatakan impiannya berjabat tangan dengan Perdana Menteri, namun saya yakin apa yang berlaku hari ini cukup menggembirakannya sekali gus membantu mengurangkan derita penyakit ditanggungnya,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s