Ibu bapa perlu awasi pergerakan anak-anak – Mashitah – Utusan


Ibu bapa perlu awasi pergerakan anak-anak – Mashitah

ALOR SETAR 19 Ogos – Ibu bapa dinasihatkan agar memantau pergerakan anak-anak walaupun ketika keluar belajar bagi mengelak menjadi sasaran golongan yang mahu memesongkan akidah mereka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berkata, sikap lepas tangan ibu bapa hanya memberi peluang kepada pihak terbabit menjayakan agenda mereka secara halus.

“Kita tidak boleh lepas tangan. Mereka mesti dipantau, tanya tentang pelajaran dan apa yang mereka perolehi di kelas hari ini. Ini cara terbaik untuk mengetahui kegiatan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas membawa 60 anak-anak yatim dari Baling membeli-belah pakaian raya di pasar raya Mydin dekat sini hari ini sempena Program Nur Hidayah anjuran Wanita UMNO Baling dan Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga (MPWK) Baling.

Mashitah mengulas laporan Utusan Malaysia hari ini tentang seorang ibu yang terkejut apabila mengetahui sebuah pusat tuisyen dihadiri dua anaknya cuba menyebar ajaran Kristian kepada mereka.

Beliau menambah, kerajaan memandang serius cubaan memurtadkan kanak-kanak Islam menggunakan kelas tuisyen.

“Sekiranya maklumat diperolehi, tindakan akan diambil. Kita tidak akan biarkan perkara ini berterusan. Perlu ada tindakan tegas terhadap pihak yang melaksanakan agenda itu,” katanya.

Beliau pada masa yang sama menyarankan ibu bapa agar menggunakan pendekatan yang lebih halus dalam menerapkan ajaran Islam kepada anak-anak.

“Sampaikan dengan cara lebih lembut dan halus. Mereka lebih tertarik untuk menerima sesuatu yang positif dan menyeronokkan daripada diberitahu tentang azab untuk menakut-nakutkan mereka,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s