Pusat tuisyen tidak lagi beroperasi – Utusan


Pusat tuisyen tidak lagi beroperasi

 

Oleh MOHAMAD SHOFI MAT ISA
shofi.isa@utusan.com.my

 

SEORANG kanak-kanak bermain-main di hadapan pusat tuisyen yang diarah tutup kerana menyebar dakwah Kristian di Jalan Klang Lama, semalam.

 

KUALA LUMPUR 21 Ogos – Pusat tuisyen yang dikatakan menyebar dakwah Kristian secara halus di Jalan Klang Lama berhampiran sebuah pasar raya besar dekat sini didapati tidak lagi beroperasi setelah diarah tutup oleh Kementerian Pelajaran.

Tinjauan Utusan Malaysia hari ini ke pusat tuisyen yang dikatakan hanya dibuka pada hari Ahad pukul 2 petang itu mendapati ia berkunci.

Kawasan sekitarnya juga lengang tanpa kehadiran tenaga pengajar dan pelajar pelbagai kaum termasuk pelajar Islam yang dikatakan sering mengunjungi pusat tuisyen tersebut.

Penduduk yang ditemui, Rosiah Ibrahim, 52, berkata, pusat tuisyen itu tidak lagi beroperasi sejak didedahkan oleh akhbar ia menyebar dakwah Kristian secara halus kepada pelajar di sekitar kawasan tersebut.

“Memang ramai yang mengunjungi pusat tuisyen ini kerana ia mengajar secara percuma, tetapi ia tidak lagi dibuka setelah dilaporkan menyebarkan dakwah Kristian,” katanya.

Utusan Malaysia baru-baru ini mendedahkan mengenai tindakan tenaga pengajar di pusat tuisyen tersebut yang didakwa menyebar dakwah Kristian secara halus kepada pelajar mereka yang beragama Islam.

Ekoran daripada itu, Kementerian Pelajaran mengarahkan pusat tuisyen tersebut ditutup serta-merta kerana ia beroperasi secara haram ekoran tidak mempunyai permit yang sah.

Sementara itu, beberapa wakil Pemuda UMNO Bahagian Seputeh bersama pengerusi masjid dan surau di Jalan Klang Lama turut hadir ke pusat tuisyen itu hari ini untuk berjumpa dengan tenaga pengajarnya.

Lembaga Penasihat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang juga Pengerusi Surau Taman Halimatun, Jalan Klang Lama, Datuk Mustapa Kamal Mohd. Yusoff berkata, perbuatan sedemikian ternyata salah dari segi Perlembagaan.

Sehubungan itu, katanya, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan perlu mengambil tindakan segera supaya tidak timbul keraguan dalam kalangan orang Islam berhubung isu tersebut.

Beliau berkata, tenaga pengajar di pusat tuisyen tersebut sepatutnya hadir untuk memberi penjelasan bukan hilang begitu sahaja setelah tindakan mereka didedahkan oleh akhbar.

“Kalau mereka (tenaga pengajar) bertanggungjawab, hadir di pusat tuisyen ini untuk kita selesaikan perkara ini, jangan hilang begitu saja kerana ia tidak dapat menyelesaikan keraguan ini,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s