3 bayi, seorang budak sakit jantung kritikal – Metro


3 bayi, seorang budak sakit jantung kritikal

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Tiga bayi dan seorang kanak-kanak yang menghidap masalah jantung serius memerlukan sumbangan orang ramai bagi menampung kos pembedahan mereka secepat mungkin.

Ibu seorang daripada pesakit, Noor Wahidah Samsu, 25, berkata, anaknya, Muhammad Haziq Zakwan Omar, berusia dua bulan bukan saja mengalami masalah jantung berlubang, malah arteri jantungnya terbalik sejak lahir dan perlu dibedah segera bagi mengelakkan komplikasi lebih buruk.
Seorang lagi pesakit, Chin Kai Qing, bayi perempuan berusia lima bulan pula perlu menjalani pembedahan untuk kali kedua bagi memperbaiki saluran darahnya yang sempit dengan pembedahan pertama dijalankan empat bulan lalu.

 

“Kami sudah berhabis untuk anak kedua kami dan kini mengharap bantuan orang ramai,” kata bapanya, Chin Su Lin, 34, ketika ditemui di Hospital Gleneagles di sini, semalam.
Anak angkat pasangan Sim Yoke Choi dan Chong Sewau Meey, Sim Wei Han, 9, pula mengalami masalah jantung sejak berusia tiga tahun dengan tiada saluran paru-paru ke jantung.
Turut berdepan masalah sama ialah Risif Bah Amaraffi berusia sebulan.

 

 

Muhammad Haziq dan Kai Qing, masing-masing memerlukan RM45,000 dan RM18,000 untuk menampung kos pembedahan jantung mereka yang dijadualkan hari ini.
Manakala Risif memerlukan RM20,000 dengan pembedahannya dijadualkan Sabtu ini manakala Wei Han memerlukan RM67,000 dan dijadualkan menjalani pembedahan September depan.

 

Orang ramai yang ingin menderma boleh menyumbang melalui cek atas nama The New Straits Times Press (M) Bhd dengan menulis nama pesakit di belakang cek dan dialamatkan ke Jabatan Kewangan/Unit Kebajikan, The New Straits Times Press (M) Bhd, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s