Pelajar Gua Musang cemerlang terima wang ehsan RM240,000 – Bernama


Pelajar Gua Musang cemerlang terima wang ehsan RM240,000 

2011/08/29

GUA MUSANG: Kerajaan Barisan Nasional (BN) memberi penghargaan kepada seramai 303 pelajar cemerlang dari seluruh Parlimen Gua Musang menerusi sumbangan wang ehsan membabitkan peruntukan RM240,000.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Nenggiri, Mat Yusoff Ab Ghani berkata, sumbangan pertama kali diberikan itu bagi memberi galakan kepada mereka untuk terus berjaya termasuk yang melangkah ke pusat pengajian tinggi.

Beliau berkata, pelajar di peringkat Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) menerima RM100, Penilaian Menengah Rendah (PMR) RM150, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) RM200 dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) RM250.

“Pelajar yang berjaya memasuki pusat pengajian tinggi peringkat diploma pula menerima RM500 menakala peringkat ijazah RM800,” katanya pada perasmian majlis penyampaian sumbangan kepada pelajar cemerlang dan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2011 di Dewan Bukit Chekati, di sini, pagi ini.

Mat Yusoff yang juga Timbalan Ketua UMNO bahagian Gua Musang berkata, kejayaan cemerlang pelajar seluruh parlimen itu yang paling tinggi tahun ini berbanding beberapa tahun lepas.

Katanya, ini membuktikan kesungguhan pelajar luar bandar memberikan tumpuan kepada pelajaran hingga boleh memberi persaingan hebat dengan pelajar kawasan bandar besar. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s