Budak redah api cari kunci – Metro


Budak redah api cari kunci

Oleh Togi Marzuki
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
MUSNAH...tingkat atas rumah mangsa tidak sempat diselamatkan. Gambar kecil, Andy Yusuf (kiri) bersama bapa dan ibu angkatnya.
MUSNAH…tingkat atas rumah mangsa tidak sempat diselamatkan. Gambar kecil, Andy Yusuf (kiri) bersama bapa dan ibu angkatnya.

PONTIAN: Keberanian seorang kanak-kanak berusia enam tahun meredah api bagi mencari kunci pintu berjaya menyelamatkan nyawa bapa dan nenek angkatnya daripada terperangkap dalam kebakaran rumahnya di Taman Sutera Batu 34, Jalan Johor, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, ketiga-tiga mereka iaitu kanak-kanak berkenaan, Andy Yusuf Andy Osman bersama bapa angkatnya yang menghidap angin ahmar sejak dua tahun lalu, Mohd Lasim Mohd Haris, 55, dan neneknya, Zaleha Mohamad, 79, yang uzur serta tidak boleh berjalan berada di tingkat atas rumah dua tingkat itu.

Menceritakan detik cemas itu, Mohd Lasim berkata, pada mulanya dia terhidu bau hangit diikuti kepulan asap tebal menyebabkan dia memanggil Andy bagi membantu menyelamatkan ibu mentuanya yang berada di bilik berasingan.

Katanya, ketika kejadian, dia berada di bilik air tingkat atas, manakala ibu mentua dan anak angkatnya itu sedang berehat di dalam bilik masing-masing.

 
“Selepas terhidu bau hangit, diikuti asap tebal hingga memedihkan mata, saya bersama anak angkat berusaha memapah ibu mentua saya hingga ke pintu tingkat bawah untuk menyelamatkan diri, namun gagal keluar kerana kunci rumah disimpan di tingkat atas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s