Ingin cium tangan ayah – Metro


Ingin cium tangan ayah

Oleh Zaid Salim
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

MARANG: “Dia (Nurul Dahyatul Fazlinda) hendak sangat bersalaman dan mencium tangan ayahnya pada pagi Aidilfitri. Walaupun payah untuk ke sana (Penjara Marang) kerana masalah kenderaan, saya akan berusaha membawanya bertemu ayahnya itu kerana peluang berkenaan hanya terbuka pada hari raya kedua dan ketiga saja,” kata Che Ku Zaimah Che Ku Awang, 29, ibu Nurul Dahyatul Fazlinda Mat Haizan, 9, mangsa simbahan asid bapa sendiri, Mat Haizan Mat Yasin, 33, pada 15 Ogos tahun lalu.

Che Ku Zaimah berkata, dia akan berusaha menunaikan permintaan anaknya yang dipanggil Lin itu kerana selain bersalaman dan mencium tangan ayahnya, dia juga bercadang beraya bersama lelaki berkenaan dalam suasana penuh kegembiraan dan sudah menempah sepasang baju Melayu hijau untuknya.
“Kami akan memakai pakaian sedondon hijau pada pagi raya. Walaupun sedih kerana hanya dapat beraya seketika dengan bekas suami namun raya tahun ini bakal menjadi kenangan manis buat kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui selepas majlis penyerahan cek insuran Takaful Ikhlas kepada pewaris ahli Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) yang meninggal dunia dan terbabit dalam kecelakaan di Pejabat Rela Daerah Marang, di sini.

 

Che Ku Zaimah dari Kampung Sekayu, Hulu Terengganu, yang turut mengalami kecederaan dalam kejadian itu menyertai Rela sejak empat tahun lalu menerima wang insuran RM2,800 yang disampaikan Pegawai Rela Hulu Terengganu, Leftenan Kolonel (Rela) Abd Razak Ishak.
Dalam majlis ringkas dihadiri Pengarah Rela Terengganu, Kolonel (Rela) Mohamad Abu Bakar dan Pegawai Rela Marang, Leftenan Kolonel (Rela) Siti Fatimah Aziz, seramai lima penerima termasuk Che Ku Zaimah menerima wang insuran berkenaan berjumlah antara RM1,000 hingga RM22,000.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s