‘Saya kenal suara mereka’ – Utusan


‘Saya kenal suara mereka’

 

Oleh SAHBULAH DARWI
pengarang@utusan.com.my

 

GURUN 29 Ogos – Tiada apa yang paling diimpikan oleh Sarimah Abdullah, 33, ketika menyambut 1 Syawal esok melainkan melihat wajah tiga anaknya berusia lima hingga 12 tahun yang kali terakhir dilihatnya kira-kira dua tahun lalu.

Lebih malang, Sarimah yang buta sejak 2009 akibat menghidap penyakit saraf, kini tidak dapat lagi mengingati raut wajah anak kembarnya, Adam Mohd. Zainudin, 5, dan Amar, 5, serta anak sulungnya, Umi Zulaika, 12.

“Apabila mereka panggil ‘ibu’, memang saya kenal suara mereka tetapi sudah tak ingat muka anak-anak, lebih-lebih lagi sekarang mungkin wajah mereka berubah kerana sudah membesar.

“Saya minta tolong mana-mana pihak yang boleh membantu mengubati penyakit saya agar dapat melihat semula anak-anak dan menjaga mereka seperti orang lain,” katanya ketika ditemui selepas dibawa membeli-belah baju raya oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Belantek, Mohd. Tajudin Abdullah di Pasar Raya Aneka di sini, kelmarin.

Program anjuran Puteri UMNO Bahagian Sik itu turut dihadiri ketuanya, Norashima Md. Nowar yang juga Ketua Puteri UMNO Kedah.

Sebelum menghidap penyakit itu, Sarimah bekerja di sebuah kilang tetapi kini badannya lumpuh dan semua keperluannya diuruskan oleh ibunya, Samsiah Awang, 58, di rumahnya di Felda Teloi Timur, Sik.

Menurutnya, Umi Zulaika dan Adam tinggal bersamanya manakala Amar yang juga orang kurang upaya (OKU) akibat menghidap penyakit serupa, dipelihara oleh suami Sarimah, Mohd. Zainudin yang tinggal berasingan.

“Sambutan Aidilfitri tidak lagi seronok sejak jadi begini,” katanya.

Sarimah berkata, dia menjalani rawatan tiga kali sebulan di Hospital Sungai Petani, namun setakat ini tiada perubahan terhadap tahap kesihatannya.

Sementara itu, seorang ibu tunggal, Nor Azila Yusof, 24, yang ditinggalkan suami semasa masih dalam pantang selepas bersalin, kini pasrah dengan nasibnya terpaksa bercerai dengan suaminya.

Dia berkata, dua anaknya iaitu, Mohd. Adam Haikal yang sudah berusia tiga bulan dan Anis Syafikah, 2, menjadi pengubat kepiluan semasa menyambut Syawal di Kampung Gajah Putih Sik dekat ini.

Seorang janda muda, Farahanim Mohd. Saad, 18, yang sedang hamil lapan bulan pula berkata, sambutan Aidilfitri kali ini hanya ala kadar kerana kali pertama beraya tanpa suami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s