2 korban ombak besar – Metro


2 korban ombak besar

Oleh Rudy Syareme Sheriffudin
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
LOKASI...kawasan tragedi yang meragut nyawa dua saudara di Pantai Pasir Panjang.
LOKASI…kawasan tragedi yang meragut nyawa dua saudara di Pantai Pasir Panjang.

SAYU...jenazah Abdullah Mukmin dibawa keluar  hospital.
SAYU…jenazah Abdullah Mukmin dibawa keluar hospital.

BALIK PULAU: “Abang Chik nak manja dengan ayah boleh tak?” Itulah kata-kata yang terngiang-ngiang di telinga Ahmad Nasir Osman, 42, bapa kepada Abdullah Mukmin, 12, yang lemas ketika berkelah di pantai Kampung Pasir Panjang di sini, semalam.

Mengenang semula detik pada malam menjelang 1 Syawal, Ahmad Nasir berkata, anak keempatnya itu tiba-tiba mengungkapkan kata sedemikian kepadanya. Menurutnya, dia tidak menyangka anak lelaki yang mahu bermanja dengannya itu pergi meninggalkan keluarga selepas lemas ditelan ombak bersama bapa saudaranya, Abdul Razak Osman, 32.
“Arwah juga kelihatan gembira menyambut Aidilfitri bersama sepupu dan keluarga,” katanya ketika ditemui di Jabatan Forensik Hospital Balik Pulau, semalam.

 

Kejadian berlaku jam 11 pagi ketika Abdullah Mukmin dan Abdul Razak sedang duduk bersama Ahmad Nasir dan abangnya, Abdul Latif Osman, 43, di atas batu sebelum ombak besar menghanyutkan mereka ke laut.
Abdul Latif dan Ahmad Nasir berjaya menyelamatkan diri tetapi turun semula ke laut mencari mangsa, namun terlambat apabila mereka ditemui tidak bernyawa.
Menceritakan kejadian itu, Abdul Latif berkata, ombak besar tiba-tiba menghempas batu tempat mereka berehat selepas mandi. “Hanya saya dan Ahmad Nasir berjaya kembali ke pantai, manakala Abdul Razak dan anak saudara saya tiada,” katanya.

 

 

Menurutnya, dia kembali semula ke laut sebelum menemui Abdul Razak yang sudah lemas dan menariknya ke pantai sebelum orang ramai mula tiba untuk memberikan bantuan.
Katanya, dia dan Ahmad Nasir turun semula ke laut mencari Abdullah Mukmin sebelum menemuinya 100 meter dari pantai.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s