‘Ayah kata saya akan terkenal’ – Metro


‘Ayah kata saya akan terkenal’

Oleh Adnan Mohamad
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PASIR MAS: “Ketika bersekolah rendah dulu, rakan sering memanggil saya ‘Merdeka’ sebelum mereka ketawa. Saya tahu mereka sebenarnya mengejek kerana nama saya amat berlainan dengan nama murid lain.

“Namun, bagi saya, nama yang diberikan ayah itu amat istimewa kerana saya diberitahu dengan nama itulah saya akan menjadi terkenal suatu hari nanti,” kata Mohd Merdaka Che Soh, 54, yang diberikan nama unik oleh ayahnya kerana dilahirkan pada tarikh keramat 31 Ogos 1957.
Mohd Merdaka yang bertugas sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tendong, di sini, berkata, disebabkan nama itulah dia sentiasa berbangga setiap kali tibanya sambutan Hari Kemerdekaan dan bersemangat menyambutnya berbanding orang lain yang tidak mempunyai keistimewaan sepertinya.

 

Katanya, masih terngiang-ngiang di ingatannya ketika ayahnya memberitahu nama Mohd Merdaka akan terkenal satu hari nanti.
“Kata-kata ayah itu terbukti dan menjadi kenyataan apabila saya sendiri bangga memiliki nama yang unik ini,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Jias, Kasa, di sini, semalam.
Mengimbas kembali zaman remajanya, Mohd Merdaka mengakui namanya itu sering menjadi perhatian rakan sebaya untuk bergurau serta membuat ejekan berikutan memiliki nama pelik dan tidak pernah difikirkan orang lain.

 

 

“Bagaimanapun, sebaik berjaya menjejaki menara gading dengan melanjutkan pengajian di Universiti Sains Malaysia (USM), semua ejekan hilang, sebaliknya bertukar bangga,” katanya. Bapa enam anak itu berkata, berkat nama dan tarikh lahirnya itu menyebabkan dia semakin dikenali dan setiap kali sambutan Hari Kemerdekaan akan dijemput banyak pihak untuk meraikan hari bersejarah itu bersama-sama.
“Saya tidak akan lupakan kenangan sambutan Jubli Emas sempena 50 tahun kemerdekaan kerana semua yang dilahirkan pada 31 Ogos 1957 dan mempunyai nama ‘Merdeka’ diraikan dalam suasana penuh meriah.

 

“Rasanya nama diberikan ayah dulu memang mendatangkan tuah, malah kami yang lahir pada 31 Ogos 1957 direkodkan dalam ‘Malaysia Book Of Records’ sebagai sambutan hari jadi paling ramai dalam sejarah negara ini,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s