Lagi pelajar cedera main mercun di Kelantan – Bernama


Lagi pelajar cedera main mercun di Kelantan

06/09/2011 4:10pm

 

KOTA BAHARU 6 Sept. – Seorang pelajar cedera parah di bahagian muka apabila disambar serbuk mercun yang dibakarnya dalam satu kejadian di Kampung Banggul Ara, Chicha, Pasir Mas, semalam.

Pelajar Sekolah Pendidikan Khas di Sekolah Kebangsaan Sultan Ibrahim 2, Pasir Mas, Mohd. Shafiq Mohd Laili, 9, cedera selepas belerang mercun yang dibakar tiba-tiba menyambar mukanya dalam kejadian yang berlaku di luar rumahnya pukul 6 petang.

“Mercun roket itu asalnya dijumpai anak saya ketika pulang sekolah semalam yang dipercayai dibuang seseorang selepas tidak meletup.

“Tiba-tiba petang semalam seorang lagi anak saya Maisarah (kakak Mohd Shafiq) maklumkan dia kena mercun yang dibawa pulang itu,” kata bapa mangsa, Mohd Laili Che Abdul Rahim, 43, di Wad Kecemasan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) di sini, hari ini.

Katanya, Mohd Shafiq kemudiannya dibawa ke Hospital Pasir Mas tetapi terpaksa dihantar ke HRPZII untuk menerima rawatan lanjut.

Ketika kejadian, Mohd. Laili yang merupakan seorang pekerja di pelantar minyak di Terengganu berada di rumah bersama isteri, Masnizawati Abdul Manaf, 28.

“Saya tidak tahu Mohd Shafiq dapat mana mancis api dan mahu bermain mercun yang dijumpainya itu,” katanya.

Beliau berkata, Mohd. Shafiq merupakan seorang kanak-kanak yang mengalami masalah “hiper aktif”.

“Keadaan anak saya kini stabil dan doktor pakar mahu memeriksa bahagian mata yang terkena mercun itu,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam HRPZII Zaid Ahmad berkata ini merupakan kes kecederaan ke-10 akibat mercun yang dilaporkan di hospital itu sepanjang perayaan ini. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s