Subjek Sejarah akan dikaji semula: Khaled – Bernama


Subjek Sejarah akan dikaji semula: Khaled

2011/09/09

KUALA LUMPUR: Silabus subjek sejarah peringkat sekolah akan dikaji semula selepas didapati beberapa fakta sebelum ini tidak lengkap dan terdapat percanggahan fakta mengenainya hasil kajian ahli falsafah dan Teologi Negara, Tan Sri Prof Syed Muhammad Naquib Al-Attas di dalam buku terbarunya ‘Historical fact and fiction’.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohd Khaled Nordin, berkata sehubungan dengan itu satu kajian mendalam mengenainya akan diadakan oleh fakulti sejarah.

“Lepas itu macam mana nak sebarkannya, nak jadikan silabus sekolah menengah atau universiti ke kita akan fikirkan, soalnya sekarang kita nak kaji dulu apakah sejarah sebenar,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran buku tulisan Syed Naquib di kampus Universiti Teknologi Malaysia Kampus Antarabangsa di sini, hari ini.

Majlis pelancaran itu disempurnakan Sultanah Johor yang juga Canselor bagi universiti itu, Raja Zarith Sofia Sultan Idris Shah.

Khaled berkata, Syed Naquib dalam kajiannya mewujudkan beberapa persoalan kemungkinan beberapa sejarah penting tidak dicatitkan sebelum pemerintahan Melaka dan kemungkinan beberapa fakta juga adalah berat sebelah.

“Sejarah yang seperti dirujuk kita sebelum ini mungkin diambil daripada penulisan Barat, jadi apa yang ada sebelum tertulis oleh Barat, maknanya sebelum kedatangan mereka, tidak tercatat apa-apa fakta.
“Bagaimanapun, beliau menekankan bahawa sejarah tidak diputar belit, cuma terdapat beberapa fakta yang tidak ditulis.

“Jadi dalam hal ini mungkin sejarah boleh dicungkil bukan semata-mata maknanya ada putar belit sejarah, tapi ia lebih kepada mencari kebenaran, ia telah ditulis secara tidak betul,” katanya.

Walau bagaimanapun, Khaled memaklumkan bahawa buku itu tidak akan digunakan bagi mengganti buku teks sedia ada di peringkat sekolah, namun akan dijadikan sebagai rujukan bagi kajian yang lebih mendalam.

Sementara itu, Naib Canselor UTM, Datuk Ir Zaini Ujang, berkata buku Syed Naquib yang diterbitkan oleh UTM Press itu memberikan satu interpretasi yang baru terhadap sejarah negara.

Beliau mengambil contoh satu fakta di dalam buku itu yang menyatakan bahawa nama “Melaka” adalah diambil daripada perkataan arab yang membawa maksud “pelabuhan” berbanding sejarah awal yang kita sedia fahami bahawa nama Melaka datangnya dari pokok Melaka. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s