Trio perkosa pelajar kena hukum – Metro


Trio perkosa pelajar kena hukum

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SHAH ALAM: Seorang lelaki berstatus suami dihukum penjara tujuh tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini, selepas didapati bersalah merogol pelajar tingkatan empat di sebuah rumah kosong di Klang dekat sini, tiga tahun lalu.

Hakim Slamat Yahya membuat keputusan itu terhadap Mohamad Firdaus Esa, 26, dan memerintahkan hukuman bermula dari 1 April 2008.
Bagaimanapun, dua rakannya yang juga remaja bawah umur pelajar tingkatan empat didapati bersalah atas kesalahan sama masing-masing dan dikenakan bon berkelakuan baik selama tiga tahun dengan jaminan RM5,000 setiap seorang.

 

Terdahulu, Slamat pada penghakimannya berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan. Sepanjang perbicaraan, seramai 10 saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan tampil memberi keterangan. Mengikut pertuduhan, ketiga-tiga didakwa merogol mangsa di sebuah kondominium di Taman Sejahtera, Klang, pada 3 dan 6 Mac 2008. Bagi setiap pertuduhan, mereka didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan. Pada prosiding semalam, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Maisarah Kamal, manakala tertuduh diwakili oleh peguam, Pritam Singh Deol dan Aminuddin Mohd Ramli. Terdahulu, pihak pembelaan memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan mengambil kira latar belakang anak guam mereka. Menurut mereka, tiada bukti menunjukkan bahawa kecederaan dialami oleh mangsa.
Nurul Maisarah bagaimanapun memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana perbicaraan kes itu yang sudah melewati tiga tahun dan memakan kos pendakwaan yang banyak.
Beliau berkata, mahkamah juga harus mengambil kira bahawa peruntukan undang-undang melindungi mangsa bawah umur dalam kejadian rogol meskipun perbuatan itu dilakukan atas kerelaan. “Saya pohon satu hukuman berbentuk pengajaran supaya semua tertuduh insaf,” katanya. Difahamkan, mangsa yang lari dari rumah meminta bantuan tertuduh kedua yang juga teman lelakinya. Kekasihnya itu menempatkan teman wanitanya itu di sebuah rumah kosong, sebelum dia dan dua rakannya merogol mangsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s