Cium pipi ibu berulang kali – Metro


Cium pipi ibu berulang kali

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

GEORGETOWN: “Hasrat arwah mahu pulang ke rumah untuk bersama-sama menghantar abangnya ke lapangan terbang untuk ke Jordan nampaknya tidak kesampaian,” kata Siti Rohani Lawi, 59, ibu kepada Ahmad Izzat Ismail, 17, yang maut selepas van yang dinaiki bersama tujuh rakannya dihempap pokok di Kilometer 23.5 Jalan Kilang Gula, Padang Besar, di sini, semalam.

Menurutnya, arwah beria-ia mahu pulang Khamis ini bagi menghantar abang ketiganya, Ammar, 23, yang akan kembali menyambung pengajiannya ke negara Timur Tengah itu.
Katanya, arwah bersungguh-sungguh menyatakan hasratnya itu ketika pulang cuti pada hujung minggu lalu.

 

“Saya tidak sangka sikap manja arwah berbaring di atas riba sambil berbual manja sebelum pulang semula ke sekolahnya Ahad minggu lalu adalah kali terakhir sebelum dia pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya,” katanya.
Menurutnya, anaknya itu menunjukkan perubahan perangainya ketika pulang cuti hujung minggu termasuk terlupa untuk membawa bersama pas nama dan alat tulis.
“Pada mulanya saya menerima panggilan kira-kira 10 pagi daripada suami yang memberitahu anak saya itu cedera dalam kemalangan. Saya tidak mampu berkata apa-apa selepas setengah jam kemudian diberitahu dia disahkan meninggal dunia.

 

 

“Sebagai ibu, perasaan amat sedih apabila masih lagi teringat sikap manjanya sewaktu hendak menaiki bas untuk pulang ke sekolahnya, arwah sempat mengucup pipi saya berkali-kali seolah-olah tidak puas,” katanya ketika ditemui di Tanjung Tokong, di sini, malam tadi.
Turut terkorban dalam kejadian itu Hazman Bakhtiar Sharizan, 14, dari Kulim, Kedah dan pemandu van, Shahidan Ali, 67, dari Beseri, Perlis, sementara seorang lagi rakannya Ahmad Ahnaf Anis Soffian, 14, dari Kuala Lumpur dilaporkan parah.

 

Siti Rohani berkata, anaknya bercita-cita menjadi jurutera dan arwah anak yang rajin dan amat bertanggungjawab kerana sering membantunya menjaga adik bongsunya, Afiff, 15, yang menghidap sindrom down.
Ammar pula berkata dia amat rapat dengan adiknya itu dan masih tidak percaya bahawa Ahmad Izzat sudah pergi meninggalkannya.
Menurutnya, dia masing lagi terbayang kenangan mereka bermesra bersama-sama dua lagi abangnya yang kurang upaya, Muhammad Zubir, 27, dan Muhammad Zulkifli, 25, pada 1 Syawal lalu.
Sementara itu, jenazah Ahmad Izzat dijangkakan dibawa pulang bapanya, Ismail Abdul Kadir, 60, dari Hospital Tuanku Fauziah, Kangar untuk disemadikan di Tanah Perkuburan Islam di Tanjong Tokong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s