I-Smart bantu pelatih buta huruf kuasai 3M – Utusan


I-Smart bantu pelatih buta huruf kuasai 3M

Abdul Latif Ahmad (kanan) bertanya sesuatu kapada Masitah Noorhizan (kiri) dan Rahma Yuni Ali Azhar sambil diperhatikan oleh Abdul Hadi Awang Kechil semasa melepaskan pelatih PLKN Kumpulan 3 Siri 8/2011 ke kem masing-masing di Bangunan Zetro, Wangsa Maju, semalam.

 

KUALA LUMPUR 11 Sept. – Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) memperkenalkan Program Literasi Membaca dan Menulis, I-Smart bermula tahun ini bagi membantu pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang buta huruf menguasai kemahiran 3M (membaca, menulis dan mengira) sepanjang menjalani latihan itu.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abdul Latif Ahmad berkata, modul baru itu dilaksanakan setelah pihaknya mengesan ada di kalangan pelatih kumpulan ketiga siri 7/2010 PLKN tidak boleh mengenal huruf berikutan tercicir dari persekolahan.

Menurut beliau, pelaksanaan modul itu dilakukan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran.

“JLKN mengesan kira-kira 1,000 daripada 11,000 pelatih kumpulan tiga (tahun lepas) yang bukan sahaja langsung tidak tahu membaca dan menulis, malah menunaikan solat.

“Ada usaha dijalankan oleh pihak jabatan untuk membantu mereka, tetapi ia kurang efektif. Jadi, kami membuat keputusan bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran yang mempunyai kepakaran dalam hal ini,” katanya selepas melepaskan pelatih PLKN kumpulan tiga siri 8/2011 di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah JLKN, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

Seramai 19,418 pelatih PLKN berlepas ke tujuh kem PLKN di seluruh negara dengan menaiki 307 buah bas.

Menurut Abdul Latif, kumpulan pelatih terbaru ini adalah yang pertama menjalani program itu melibatkan mereka yang buta huruf sahaja yang akan diberi ‘kelas tambahan’ dan perlu melengkapkan tempoh kredit 30 jam selama 85 hari latihan.

Katanya, seramai 30 tenaga pengajar bertauliah telah ditempatkan di semua kem PLKN seluruh negara bagi tujuan melaksanakan modul itu supaya pelatih terlibat boleh membaca, menulis dan mengira apabila menamatkan latihan kelak.

“Modul ini telah direka khas sesuai dengan usia peserta iaitu 17 hingga 18 tahun supaya mereka seronok mempelajarinya. Program ini juga merupakan salah satu transformasi dalam PLKN sejak ia mula dilaksanakan pada 2004,” jelasnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s