Kem Cekap Cukai tingkat pemahaman pelajar – Utusan


Kem Cekap Cukai tingkat pemahaman pelajar

MOHD. Shukor Mahfar (empat dari kiri) dan Abd. Ghafar Mahmud (tiga dari kiri) bersama guru dan pelajar sekolah harian sekitar Wilayah Persekutuan, Selangor, Negeri Sembilan dan Lembah Klang yang menyertai Kem Cekap Cukai 2011 di Akademi Percukaian Malaysia, Bangi, kelmarin.

 

KUALA LUMPUR 11 Sept. – Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menganjurkan Kem Cekap Cukai (KCC) 2011 bertujuan meningkatkan pemahaman pelajar sekolah mengenai kepentingan dan fungsi pentadbiran cukai negara.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr. Mohd. Shukor Mahfar berkata, kem yang julung-julung kali diadakan itu juga diharap dapat menerapkan kesedaran tanggungjawab membayar cukai dalam kalangan generasi muda.

Katanya, selain itu, program usaha sama dengan Kementerian Pelajaran itu turut memberi pendedahan kepada pelajar tentang peluang kerjaya dalam bidang percukaian.

“Kem selama tiga hari ini disertai 205 pelajar tingkatan enam dan 51 guru dari sekolah harian sekitar Wilayah Persekutuan, Selangor dan Negeri Sembilan.

“Kem ini adalah sebagai perintis yang mana jika ia berjaya mencapai matlamatnya, LHDN akan menganjurkan program ini dengan skala yang lebih besar sehingga ke peringkat kebangsaan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan KCC 2011 di Akademi Percukaian Malaysia, Bangi dekat sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd. Ghafar Mahmud yang turut hadir pada majlis itu berkata, KCC merupakan aktiviti kokurikulum yang dapat meningkatkan pengetahuan peserta.

“Ia juga membantu perkembangan mental, bakat dan pembentukan nilai estetika serta nilai sosial yang positif.

“Diharapkan melalui program ini, pelajar dapat menggunakan sepenuhnya pengetahuan yang diperoleh dan memanfaatkannya pada masa hadapan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s