Program Tawaran Baru catat hasil luar jangkaan – Metro


Program Tawaran Baru catat hasil luar jangkaan

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Program Tawaran Baru yang diperkenalkan kepada pengetua dan guru besar di bawah sub Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan berjaya mencatat kecemerlangan di luar jangkaan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, program itu yang diperkenal tahun lalu bagi meningkatkan kualiti keberhasilan murid menerusi peningkatan prestasi pemimpin sekolah, hanya meletakkan sasaran dua peratus sekolah cemerlang.
Namun katanya, penilaian Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti sepanjang tempoh berkenaan pula mencatat keputusan berbeza apabila lebih empat peratus pemimpin sekolah mengambil bahagian layak diberi ganjaran.

 

“Bermakna lebih 100 peratus pencapaian daripada jangkaan awal kita dan diharap masa akan datang, jauh lebih tinggi kerana terdapat ruang untuk kita perbaiki.
“Untuk membantu supaya tahap pencapaian sekolah ini meningkat dengan lebih tinggi, kita juga perkenalkan program penambahbaikan sekolah (SIP) supaya kita dapat membantu sekolah yang terkebelakang,” katanya selepas Majlis Anugerah Tawaran Baru Kepada Pengetua dan Guru Besar NKRA Pendidikan 2010 di Auditorium Bahagian Teknologi Pendidikan di Persiaran Bukit Kiara, semalam. Mengulas lanjut beliau yang juga Menteri Pelajaran, berkata menerusi pelbagai program diatur itu juga kerajaan berharap tempoh 2012 akan memperlihatkan prestasi sekolah yang lebih cemerlang dengan jurang sekolah di bandar dan luar bandar dapat dirapatkan.
“Kita perkenalkan SIP supaya kita dapat membantu mana-mana sekolah. Kita kenal pasti kelemahan mereka dan beri bantuan tertentu dari segi latihan, khidmat sokongan dan infrastruktur supaya mereka dapat penuhi kriteria sekolah cemerlang,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s