Dua kanak-kanak mati lemas di kolam – Utusan


Dua kanak-kanak mati lemas di kolam

KUANTAN 18 Sept. – Kegembiraan percutian lima beranak berakhir dengan tragedi apabila dua ahli keluarga itu mati lemas di kolam mandi sebuah resort dekat Beserah, di sini semalam.

Mangsa ialah murid Sekolah Kebangsaan (SK) Lepar Utara 8, Mohd. Firdaus Samsol, 7, dan adiknya, Mohd. Ridzuan Hakim, 5,

Kejadian pukul 12.35 tengah hari itu berlaku sejurus bapa kedua-dua mangsa, Samsol Ibrahim meninggalkan anaknya selama 15 minit untuk membeli minuman.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Daerah, Deputi Supritendan Kamaruzzaman Jaafar berkata, keluarga itu dari Felda Lepar Utara, Maran, baru mendaftar masuk di resort tersebut pukul 12.10 tengah hari.

“Ketika keluar dari bilik, kedua-dua kanak-kanak itu mengikut bapanya, sementara isterinya berusia 30-an menyusukan bayi mereka berusia setahun di dalam bilik.

“Samsol keluar dengan menaiki kereta untuk membeli minuman tanpa membawa kedua-dua anak lelakinya. Kira-kira 10 minit kemudian, dia pulang dan mendapati anak-anaknya tiada,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kamaruzzaman berkata, lelaki itu bergegas mencari anak-anaknya di sekitar kolam mandi resort terbabit dan tergamam melihat mereka lemas di dasar kolam.

“Mayat kanak-kanak itu dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini untuk bedah siasat. Mereka disahkan meninggal dunia akibat lemas,” jelasnya.

Katanya, mayat kedua-dua kanak-kanak itu dibawa pulang ke rumah keluarga mereka di Felda Kemayan, Bera, pukul 8 malam tadi dan selamat dikebumikan tengah hari ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s